НОВИНИ

Променливото време влияе на психиката и здравето, предупреждават специалисти

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 15.02.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Околната среда ни влияе повече, отколкото си мислим, а в последните седмици температурните промени са изключително резки. Големите амплитуди се отразяват и физически, и психически на някои хора, предупреждава психологът Десислава Георгиева.

"Особено липсата на ясно разграничени сезони и този дълъг преход, който наблюдаваме от зима към пролет изтормозва много хора, защото хем се увеличава деня, хем хората не са се наспали, защото е здрач, защото е сиво. Хората, които са по-склонни към меланхолии и депресивни състояния, със сигурност изпитват затруднения при смяната на сезоните. Подчертавам дори, че не говоря за хора с поставена диагноза. Смята се напоследък, че жените са по-склонни към меланхолия и депресивни състояния и това има връзка с нивата на серотонин. Макар че, сравнявайки мъже и жени, серотонинът е в малка разлика", казва тя.

Резките промени в температурите влияят зле и на съня, а от там и на състоянието и настроението ни през целия ден, казва д-р Петър Чипев - специалист по медицина в съня.

"Защото дори една от основните тези защо спим, как се получава заспиването и събуждането, е свързана с терморегулацията. Като цяло некачественият сън в дългосрочен план по независимо какви причини -
дали е малко като количество или има дефицит на определени стадии, повишава риска от метаболитни проблеми като диабет, висок холестерол и оттам процеси на атеросклероза, сърдечно съдови проблеми, хипертония", казва д-р Чипев.

Спортът, движението, разходките на открито и особено в планината са начин да останем здрави и позитивни, въпреки всичко. Здравословните удоволствия, като хобитата и прекарването на време с приятели и ведри хора, също помагат. Ако обаче състоянията на потиснатост продължат твърде дълго, или се задълбочат, е добре да потърсим помощ от специалисти.

Михаил Диков/Борислава Борисова и Борис Сотиров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оборудваха автогарата в Бургас с дефибрилатор за спешни случаи
Оборудваха автогарата в Бургас с дефибрилатор за спешни случаи
Страхотна Евелина Николова ще спори за златен медал на европейското първенство по борба
Страхотна Евелина Николова ще спори за златен медал на европейското първенство по борба