НОВИНИ

Съдружникът на Нотариуса само пред БНТ: Възползват се от името ми в скандала

Адвокат Атанасов твърди, че ги познава, но никога не е имало лична среща

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:05, 15.02.2024 (обновена)
Чете се за: 08:15 мин.
У нас
Слушай новината

Неговото име беше споменато от гръцки бизнесмени като част от схема за рекет на Нотариуса. Атанасов отрече да се е срещал с бизнесмените Дикос и Каламарис, каза още, че конкретно с тях не са имали никаква комуникация извън това. В позиция ги обвини, че разпространяват лъжи и ще ги съди. Адвокатът каза за отношенията му с Мартин Божанов, че от 2018 година до днес се свеждат до водене на бракоразводно дело. Адвокатът добави, че напоследък е търсен от разследващи и че очаква това да продължи след последните твърдения на гръцките бизнесмени. Иначе всички данни за тормоз и рекет се изясняват и проверяват от МВР. Проверява се какви сигнали са подавани от гръцките бизнесмени и как е работено по тях.

В специално интервю за "По света у нас" адвокатът заяви, че напоследък е търсен от разследващите, като очаква и след последните твърдения това да продължи. Отрича да се е срещал с бизнесмените извън съдебна зала и заяви, че отношенията му с Мартин Божанов от 2018 г до днес се свеждат до водене на бракоразводно дело. Всички твърдения за тормоз и рекет на гръцките бизнесмени се проверяват от МВР. Изяснява се какви сигнали са подавали и как се е работило по тях.

Мозъкът на схемата "Нотариуса". Така гръцките бизнесмени описват Велимир Атанасов - съдружник и адвокат на убития Мартин Божанов.

"Явно са решили да се възползват от ситуацията, от това, че името ми излезе по случая с делото с Луковит и Мартин Божанов. Защо ме наричат така, аз как да коментирам? Познавам ги, защото водим четири граждански дело и отделно още наказателни дела. Никога не е имало лична среща между нас, никога. И това ми е много интересно и държа въпросните господа като правят квалификации, отправят всякакви твърдения да кажат ясно и категорично къде точно аз съм се хвалил с някакви контакти от всякакъв вид", посочи Велимир Атанасов.

За "По света и у нас" Атанасов заяви, че фирмите, в които е бил съдружник на Божанов от 2018 г до днес не са имали никаква дейност. Бил негов адвокат в бракоразводното му дело и до това се свеждали отношенията им. Не отговори на въпроса дали знае за незаконни дейности от страна на Божанов.

"Аз бях негов адвокат, така че на този въпрос няма как да ви отговоря", посочи той.

За отношенията си с подалата оставка ръководителка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, Атанасов заяви, че никога не са обсъждали дела и коментира:

"Изцяло приятелски и много дълги, много добри", каза Атанасов.

Главният секретар на МВР коментира, че Атанасов и Божанов са били близки.

"Знаем, че са били близки, особено Велимир Атанасов от дълги години е в приятелски отношения с него, така че вярвайте, че няма да прикрием нито един факт", посочи Живко Коцев - главен секретар на МВР.

Спор за имот - така според гръцките бизнесмени започнало всичко. Гръцки предприемач купил имот в София за 25 милиона евро. Сключил договор с потенциален партньор, който също би трябвало да има финансиране. Последвали обаче опити за саботиране на проекта, включително с поредица от проверки и дела. В този момент според разказите на бизнесмените се появили хората на Нотариуса, които искали пари - парче от пая с апетитния бизнес. Използвали всякакви похвати, в това число и заплахи.

"Те ни заобикаляха непрекъснато след като ни повдигнаха обвинения хората на лицето Зартова и на Велимир Атанасов и те фактически, за да могат да ни помогнат, за да се оправят нещата, ние трябваше да платим някакви суми. Имаше заплахи за нас, за нашите семейства, че ако ние не се поддадем, те трябва да ни оправят. Това е изнудване. Идват на масата, казват да дадете тази сума, можем да ви оправим, вие сте в много лошо състояние, може да станете още по-зле", разказа Йоаким Каламарис.

Гръцките бизнесмени твърдят, че над 10 дела са заведени срещу тях, които според адвоката им Александър Червеняков са спечелени от тях. Той обаче не пожела да застане пред камера. Гръцките предприемачите сигнализират много институции за тормоза, включително ГДБОП.

"Постъпила е жалба, разглеждана е. Става въпрос за имотен спор, имотни взаимоотношения. Извършена е проверка през 2022 г. И всички материали са изпратени са Софийска градска прокуратура, тъй като са изпълнявани указания на определен прокурор от тази структура и твърдението е, че тази преписка е останала в прокуратурата, не се е връщала в ГДБОП", каза Живко Коцев - главен секретар на МВР.

Според гръцките бизнесмени в схемата били намесени и служители от институции, които също притискали предприемачите.

"Имахме обаждане от служители на ДАНС, които се представяха за такива, имахме от НАП адски много натиск и проверки, имали се от КПКОНПИ, но пак казвам ние не се притеснявахме, защото първо сме чисти", обясни Йоаким Каламарис.

В интервюто пред 24 часа гръцкият бизнесмен Анастасиос Дикос споменава конкретно име на служител в НАП - Фиданка Йоневска. Твърди, че от нея са тръгнали три от ревизиите на компанията. От НАП заявиха, че са извършени общо 16 проверки на фирмата и четири ревизии. Една от тези ревизии била възложена от Йоневска и извършена от екип. Спрямо нея били постъпили няколко сигнала за конфликт на интереси. Два са от КПКОНПИ. Твърденията в единия са, че Йоневска съжителства на съпружески начала с лице, което има участия и собственост в няколко конкретно идентифицирани търговски дружества, по отношение на които, тя e упражнявала правомощия по служба. Вторият сигнал е подаден от гръцката фирма, но точното му съдържание от НАП не уточняват. Образуваното производство констатира конфликт на интереси. Решението е обжалвано - стига до Върховния административен съд, който го отменя. До окончателното произнасяне на съда, тя не е отстранявана от работа.

И сега поредната възложена проверка ще търси не само в ГДБОП, а във всички структури на МВР, какви сигнали са подавани от гръцките бизнесмени и за какво точно са били те.

Вижте повече в прякото включване на Йоана Миланова



    Чуйте последните новини, където и да сте!
    Последвайте ни във Facebook и Instagram
    Следете и канала на БНТ в YouTube
    Вече може да ни гледате и в TikTok
    Намерете ни в Google News

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Миглена Селишка надви румънка за по-малко от две минути и спечели бронзов медал на европейското първенство по борба
    Миглена Селишка надви румънка за по-малко от две минути и спечели бронзов медал на европейското първенство по борба
    Оборудваха автогарата в Бургас с дефибрилатор за спешни случаи
    Оборудваха автогарата в Бургас с дефибрилатор за спешни случаи