НОВИНИ

Как лобистите на "Юбер" стигат до върха на правителството във Великобритания?

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 12.07.2022
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Досиетата "Юбер", предоставени на авторитетни медии и разследващи журналисти в няколко държави, разкриват скъп и сложен лобистки план на компанията, който включва изграждане на влияние в най-висшия ешелон на политическите, медийните и академичните среди. Публикациите продължават, а Би Би Си е една от медиите, получили документите

Изтеклите файлове на "Юбер" са 124 000, включително имейли и текстове, разкриващи разговори и срещи между ръководители на фирмата и държавни служители по целия свят, чрез които таксиметровата компания се стреми да разшири бизнеса си.

Файловете са изтекли до в. "Гардиън", който ги споделя с Международния консорциум на разследващите журналисти и още 29 международни организации, сред които и Би Би Си. Какви разкрития правят разследващите журналисти на британската обществена медия, разказва журналистката Красимира Хендри.

На фона на вече назрели политически скандали в Лондон Би Би Си разкрива как "Юбер" лобира сред висши политици за подкрепа, докато се опитва да разруши европейската таксиметрова индустрия. Във Великобритания задкулисната кампания стига до върха на правителството.

  • Недекларирани срещи и натиск върху политици

Файловете разкриват поредица от недекларирани срещи между лобисти на компанията и висши членове на правителството при навлизането на "Юбер" на британския пазар преди десетилетие. Тогавашният кмет на Лондон Борис Джонсън бил крайната цел. Файловете разкриват срещи с настоящия министър на вътрешните работи, претендентът за лидер на Торите Саджид Джавид и наскоро уволненият министър Майкъл Гоув.

Тези разкрития вероятно ще предизвикат нови опасения, че регулаторните мерки, които могат да повлияят неблагоприятно на "Юбер" в Лондон са оттеглени, тъй като правителствените министри са оказали натиск върху Борис Джонсън. Според досиетата ръководството на "Юбер" е признало, че бившият канцлер на британската хазна Джордж Озбърн е изиграл най-важната роля за премахването на регулациите.

  • Съпротива сред таксиметровите шофьори

През 2012 година, преди да настъпи на британския пазар, "Юбер" среща силна съпротива от "черните таксита" на Лондон. Един от аргументите - за да получат разрешително, таксиметровите шофьори всяка година преминават през много тежки изпити. "Черните таксита" и до днес са символ на Лондон, но тарифите им са в пъти по-високи от тези на частните фирми. А с нализването на "Юбер" тарифите на всички са подбити. При масовите протести на "черните таксита" от 2014 г. Борис Джонсън не пожелава да се ангажира директно с противоречивата компания.

  • "Старшият персонал на Камерън е с нас"

От изтеклите документи става ясно, че през 2014 г. лобисти на "Юбер" са посетили "Даунинг стрийт" 10, за да се срещнат с тогавашния премиер Дейвид Камерън. Според досиетата лобистите тогава са били уверени, че работата им ща даде плодове, по въпроса има и изпратен имейл, гласящ "старшият персонал на Камерън е с нас". Именно тогава лобистите са се срещнали и със сегашния претендент за лидер на консерваторите Саджид Джавид.

Още подробности вижте в прякото включване на журналиста от Би Би Си Красимира Хендри

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви загубиха на старта в Сингапур
Сестри Стоеви загубиха на старта в Сингапур
Студ през юли: Днешното утро се оказа най-студеното от няколко десетилетия на много места в страната
Студ през юли: Днешното утро се оказа най-студеното от няколко десетилетия на много места в страната