НОВИНИ

Как останалият православен свят посрещна Великден

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:11, 19.04.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС

Останалите православни държавни също посрещнаха Възкресение при ограничения и забрани заради разпространението на COVID-19. В Русия, Гърция, Сърбия, Украйна и Черна гора затвориха храмовете, за разлика от Грузия, а в Северна Македония църквата призова да не се целуват иконите, ако хората отидат в храмовете преди полицейския час.

Москва, Атина, Букурещ, Киев и Тбилиси посрещнаха Благодатния огън от Йерусалим.

Йерусалим

Йерусалимският патриарх Теофил Трети отслужи пасхална литургия в затворената за богомолци църква на Божи гроб.

Русия

Полиция охранява московския храм " Христос Спасител" също затворен за богомолци. Руският патриарх Кирил призова към ежедневни молитви за хората по време на пандемията.
Москва е епицентър на разпространението на коронавируса в Русия, където жертвите са 361.

Гърция

Гърците също посрещнаха Възкресение у дома пред телевизора, пристигналият от Йерусалим Благодатен огън остана само в църквите в Атина. COVID-19 отне живота на 110 души в страната.

Сърбия

Малко сърби нарушиха забраната за излизане и присъстваха на службите в катедралата "Свети Сава " в Белград. 117 са смъртните случаи от COVID-19 в страната, за празничните дни от дома си могат да излизат само хора с кучета или за покупка до магазин и аптека и то не във всички случаи.


Румъния

Свещеници и доброволци доставиха Благодатния огън по домовете на миряните в Румъния, където излизането след 10 вечерта е забранено. Среднощната служба беше отслужена без богомолци в храмовете. Досега жертвите на коронавируса там са 434.

Грузия

Въпреки извънредното положение и призивите на лекарите и властите, стотици грузинци се стекоха в храмовете. В почти четиримилионната Грузия има 388 случая на COVID-19 и трима починали. В страната е наложен полицейски час, а глобата за нарушители е 1000 долара. Богомолците се стекоха в катедралата в Тбилиси преди 9 вечерта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 000 жертви на COVID-19 в Европа
Над 100 000 жертви на COVID-19 в Европа
"Питай БНТ" всеки делничен ден от 19ч. по БНТ1
"Питай БНТ" всеки делничен ден от 19ч. по БНТ1