НОВИНИ

Как политическите формации приеха избора на Горица Грънчарова да поеме поста служебен премиер

Николай Минков
от Николай Минков
20:25, 09.08.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Неочакваният отказ на Димитър Главчев от номинацията отново да бъде служебен премиер и решението на президента да предложи поста на Горица Грънчарова-Кожарева предизвика реакции от парламентарните партии.

Лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше лаконичен в коментара си:

"Това е избрал президентът - как да го коментирам? Лично аз не я познавам, когато избирахме Сметната палата тя беше от квотата на БСП."

Социалистите обаче коригираха спомените на Борисов.

Борислав Гуцанов - председател на ПГ на БСП: "Предполагам, че Борисов се е объркал, че е свързана с БСП, тъй като 2015 година направихме една бърза справка. Тя е избрана с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и патриотичната формация тогава и е била предложение на Патриотичния фронт."

За ПП-ДБ най-важното е дали Грънчарова ще работи за честни избори или ще изпълнява поръчки. А първият тест е изборът на нов вътрешен министър.

Кирил Петков - съпредседател на ПП-ДБ: "Ако Калин Стоянов остане, или Атанас Илков, или Темелакиев, тези три лица останат като МВР министри за мен ще означава, че Делян Пеевски назначава министрите в този кабинет. Ако е някой друг, извън тези три имена - тогава има шанс."

Според председателя на ДПС Делян Пеевски, президентът ще се опита, чрез натиск, да влияе върху бъдещите решения на Грънчарова:

"Не мога да коментирам, не я познавам. Нека да видим какво ще прави. Дано предстоящата служебна премиерка да устои на огромния натиск, който съм убеден, че ще се стовари върху нея. - От кого? - От мистър Кеш - Радев."

Според "Възраждане", тя не може да взема самостоятелни решения и припомниха случая, в който отказа да допусне до Сметната палата възстановения на поста от Конституционния съд бивш председател Цветан Цветков.

Костадин Костадинов - лидер на "Възраждане": "Утре може да каже - няма да спазвам това решение на съда, няма да спазвам това решение на Народното събрание, няма да спазвам каквото и да е било, защото на мен не ми харесва. Лошото е, че Горица Кожарева не взема тези решения самостоятелно."

От "Има такъв народ" използваха футболен термин за нейния избор.

Станислав Балабанов - ИТН: "Вредните промени в Конституцията, за съжаление не дават възможност на президента Радев освен да избира от по-късата резервна скамейка на ГЕРБ и ДПС."

За независимите депутати от ДПС най-важното е да има честни избори.

Джевдет Чакъров - председател на ДПС: "И ние ще следим да няма такива обвързаности, каквито имаше предходния служебен премиер."

Независимите депутати от разпадналото се "Величие" не коментираха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За пети пореден път Китай спечели олимпийската титла в отборния турнир по тенис на маса при мъжете
За пети пореден път Китай спечели олимпийската титла в отборния турнир по тенис на маса при мъжете