НОВИНИ

Как се справят британските майки в условията на социална изолация?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:21, 15.04.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Европа

Великобритания навлезе в четвърта седмица на социално дистанциране заради пандемията от COVID-19. Правителството трябва да реши дали ще бъдат удължени ограниченията и докога. Близо 90 хиляди са заразените в страната, а над 11 хиляди - починалите.

Кимбърли Хътън влиза в болница в средата на март, за да даде нов живот. Но се връща в един напълно различен свят на социална изолация. Строгите ограничения във Великобритания правят положението на самотните майки като Кимбърли още по-трудно.

Кимбърли, самотна майка: Беше наистина тежко, защото нямах никой до себе си, чисто физически, за да ми покаже какво да правя. Нямам никакъв опит в гледането на бебе. И се чувствам самотна.

Новородените британчета обикновено са посещавани от здравно лице, което дава първите съвети и наблюдава бебето по-нататък. Но в случая на Кимбърли визитите били заменени от телефонни обаждания.

Не по-различно е положението на бременните, които британското правителство постави в най-рисковата група и препоръча да се самоизолират.

Стефани Бауърс, бременна учителка: Срещите с акушерката са единствения ми социален контакт. Не можем да ходим никъде, нито да се срещаме с някого. Дори храната ни е с доставка.

Но във време, когато дори децата учат онлайн, подготовката за раждането също може да бъде виртуална - училище за бъдещи родители показва върху играчки как се слага пелена, например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Александрова, БАН: Има 78 кандидат-ваксини срещу COVID-19 в света
Проф. Александрова, БАН: Има 78 кандидат-ваксини срещу COVID-19 в света
При строги хигиенни мерки се провеждат изборите в Южна Корея
При строги хигиенни мерки се провеждат изборите в Южна Корея