НОВИНИ

Как ще бъдат установени възрастта и самоличността на сириеца, шофирал автобуса с мигранти в Бургас?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:20, 29.08.2022
5391
Чете се за: 05:22 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Противоречиви са данните за възрастта на сириеца Омар, който беше задържан за убийството на двамата полицаи в Бургас.

Има три начина за установяване на самоличността на мъжа. Единият е да се получи информация от Сирия, което е малко вероятно поради обстановката там, но и защото може да се окаже, че Омар не е Омар. Вторият е информация от Турция, където той е пребивавал близо година, преди да дойде в България. Третият е съдебно-медицинска антропологична експертиза. Омар е влязъл у нас без документи и явно е успял да убеди редица служители, че няма дори навършени 16 години.

Трафикът на нелегалните мигранти се организира в Турция. Кафенетата в истанбулския квартал "Аксарай" са терен на трафикантите, които определят маршрутите на групите. Там нелегалните мигранти оставят личните си документи на организаторите и поемат към границата с България. В този сезон това най-често е река Резовска, която е лесна за преминаване. Задържани у нас, без документи, те могат да кажат за себе си всичко.

"Следователно този Омар, може да не е Омар. Не може, аз мисля, че не е Омар. Че е на 15 години, не е на 15 години, което е и видимо. Няма как да е на 15 с тази брада, с това телосложение и т.н. Освен това е обичайна практика при тях да заявяват по-малка възраст, да са по-малки, да са под 18", коментира пред БНТ Мажд Алгафари.

Още в Турция нелегалните мигранти са получили информация, че на т.нар. "непридружени непълнолетни" много рядко се отказва хуманитарен статут. Освен това до навършването на 18 години те могат да останат в центровете за настаняване от отворен тип и така не се налага да си търсят и плащат квартири. Това допълнително ги мотивира да крият реалната си възраст. Сега прокуратурата установява на колко години в действителност е обвиняемият Омар.

"Прокуратурата е предприела действие за установяване на това обстоятелство чрез Външно министерство и изискването на документи от посолството на Сирия, в случай, че са налични такива. Друг способ, който ще използваме, е съдействието на Република Турция, предвид това, че неговите родители се намират на територията на Република Турция. Той също е пребивавал 10 месеца там, за което също се предполага, че има документи", каза Мария Маркова, районен прокурор на Бургас.

Съдебно-медицинска антропологична експертиза е третият вариант, който може да даде отговор за възрастта на представящия се за Омар. В този случай с изследване на костната плътност и зъбния статус може да се определи с приблизителна точност възрастта на обвиняемия. Съдебната практика сочи, че със сигурност може да се каже дали е навършил пълнолетие или не.

"Това означава съответно вземане на кръв, ще се ползват дактилоскопните експертизи, телесната плътност, костната плътност. Различни способи, по които съдебните лекари биха могли да извлекат като данни за установяването на възрастта", обясни прокурор Мария Маркова.

Мажд Алгафари, който няколко години е превеждал по време на първите беседи на нелегалните мигранти с властите у нас, много пъти се е сблъсквал с представянето на неверни данни.

"Уведомявах ДАНС, когато имам съмнения в дадено лице. Например, да речем, като име. Той заявява: "Аз съм лицето Х". Да, но той пътува с приятели, пътува с група. Влязъл е с група, в тази група все с някой е разговарял. По време на пътуването си към България 100% е споменавал някакво име пред другите. Казва, че е Омар, ние го пишем, че е Омар. Но моята работа продължава, аз общувам с друг, с втори, с трети, с четвърти - с цялата група. И от тях установявам дали еди-кой си е Омар, дали е Мохамед, дали е друг", коментира Алгафари.

Днес от Агенцията за бежанците отговориха писмено, че при съмнение изследват костна плътност, за да установят данни за възрастта на нелегалните мигранти, поискали убежище у нас. От наши източници разбрахме, че това действително е било практика, каквато възможност закона дава. Прилага се е само при наличие на съгласие. Правозащитни организации, обаче, са изразили отрицателно становище, че не е хуманна и тя е ограничена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП отговори за бюджета и обвини ГЕРБ за концесията на нефтеното пристанище
ПП отговори за бюджета и обвини ГЕРБ за концесията на нефтеното пристанище
Има задържан за убийството във Велинград
Има задържан за убийството във Велинград