НОВИНИ

Как ще бъде решен проблемът с тоновете умряла риба в Своге?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:35, 19.08.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Изчезналата река Искрецка в Своге се върна в коритото си в пълния си капацитет. Водата обаче все още не е годна за пиене, затова и бедственото положение не е отменено. Около 60 тона умряла заради липсата на вода риба все още не е извозена. Експерти от Българската агенция по безопасност на храните днес инспектираха рибарника, за да решат къде и как да бъде изнесена от там.

Край на безводието в Своге, водата все още не е годна за пиене

Тази сутрин първи на придошлата вода се радваха патиците. Жителите на Своге обаче се налага да почакат, защото водата все още не е годна нито за пиене, нито за битови нужди.

От сутринта от Регионалната здравна инспекция правят проби на водата от река Искрецка, докато тя не е годна за пиене на разположение на хората остават цистерни с питейна вода.

Бутилирана минерална вода ще се раздава всеки ден след 17.00 часа.

"С оглед на това, че цяла седмица не са почивали хората, които работят по този проблем, днес ще раздадем повече, за да може да вземат малко дъх и в понеделник продължаваме по същия начин", заяви Тихомир Георгиев от кризисния щаб в община Своге.

За мистериозното изчезване и появяване на водата виновна е само природата, убедени са от кметството в Своге. Други обаче са на мнение, че има и човешка намеса и водата е била отклонена.

Каквато и да е причината, едно е сигурно - районът има нужда от спешни ремонти по водопреносните съоръжения, за да не се стига повече до такива кризисни ситуации и за да може да се използва модерният резервоар, който Своге има от година, но не може да влезе в експлоатация заради остарелия водопровод.

"За пореден път поставяме тези въпроси пред отговорните органи, за да може да не разчитаме само на естествения приток на реката, крайно необходимо е да се поднови довеждащият водопровод от Искрец до Своге - 11 километра. Трябва да се подмени водопроводната мрежа", допълни Илия Богданов, заместник-кмет на Своге.

Остава проблемът и с мъртвата риба. Собствениците на рибарника са ядосани освен от голямата финансова загуба и от това, че въпреки обещанието си държавата все още не е съдействала за извозването на мъртвата риба. От Българската агенция за безопасност на храните инспектираха рибарника, но отказаха коментар за проблема.

Бедственото положение в община Своге ще бъде отменено, когато от чешмите потече вода годна за пиене.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ради Цонев: Пирин има потенциал, класирането не отговаря на добрата игра на отбора
Ради Цонев: Пирин има потенциал, класирането не отговаря на добрата игра на отбора
Служебният министър на икономиката обвини Корнелия Нинова в масови противозаконни уволнения
Служебният министър на икономиката обвини Корнелия Нинова в масови противозаконни уволнения