НОВИНИ

Служебният министър на икономиката обвини Корнелия Нинова в масови противозаконни уволнения

Николай Минков
от Николай Минков
20:24, 19.08.2022
Чете се за: 05:22 мин.
Бизнес
Слушай новината

Тежки обвинения към бившия вицепремиер и икономически министър Корнелия Нинова от нейния наследник в министерството Никола Стоянов. Според него Нинова е уволнила 80% от членовете на бордовете в държавните фирми, а на тяхно място е назначила хора без нито един ден трудов стаж. В предаването "Още от деня" Корнелия Нинова отхвърли обвиненията и заяви, че вече е завела дело срещу служебния министър на икономиката.

Според служебният министър чрез масови уволнения в бордовете на държавните фирми Нинова е назначила свои хора на ключови позиции.

Министърът на икономиката: Корнелия Нинова е уволнила 80% от бордовете на държавните фирми

"Предишният министър е уволнил 80% от участниците в съветите на директорите на държавни предприятия в шапката на системата на Министерството на икономиката. Огромната част от тях назначени след конкурс и по закон с 5-годишен мандат, като на тяхно място е назначила, без конкурс, 100% от хората директно. При всички уволнения се е ползвала вратичка в закона, на основание - системно несправяне със служебните задължения", заяви Никола Стоянов - служебен министър на икономиката.

Корнелия Нинова не се съгласи с обвиненията.

"Той лъже категорично. От 723-ма души в министерството са уволнени трима. 16 дружества има в ДКК, сменени са три борда, двама управители и двама ликвидатори, единият поради смърт", посочи Корнелия Нинова - бивш министър на икономиката и лидер на БСП.

Нинова: Всяка дума на служебния министър на икономиката е лъжа

Със знанието Нинова е раздут щата на най-голямото оръжейно предприятие у нас - ВМЗ-Сопот, като са назначени хора с големи заплати и колосални обезщетения, ако бъдат предсрочно освободени, твърди Стоянов.

"По отношение на назначенията, които се правят там. Последните няколко седмици се раздува тотално административния щат на предприятието. Назначават се хора без един ден трудов стаж, на огромни заплати и с огромни обезщетения", каза Никола Стоянов - служебен министър на икономиката.

Той показа част от договорите, изпратени му от работници във ВМЗ. Според него оръжейната фирма умишлено е тласкана към фалит, което показват и финансовите резултати.

"Най-голямото предприятие и най-известно - ВМЗ, там новото ръководство, назначено от предишния министър юни месец, приходите спадат с над 3 пъти - от 80 млн. през юни месец, на 26 юли и прогнозни около 30 през август, дали ще бъдат постигнати, не е ясно. Няма как аз, като министър да наблюдавам фалит на едно държавно дружество", заяви Никола Стоянов - служебен министър на икономиката.

Новото и старото ръководство на ВМЗ-Сопот влязоха в остър спор

"ВМЗ-Сопот го заварих на загуба. Когато аз напуснах министерството приключиха на печалба. Г-н Стоянов не ми е интересен. Той е пионка, която изпълнява някакви задачи, той ми е интересен само от прокурорска гледна точка. Аз вече съм завела дело", каза Корнелия Нинова - бивш министър на икономиката и лидер на БСП.

Стоянов отхвърли обвиненията в реваншизъм и мотивира кадровата си политик така.

"Аз съм дошъл тук да градя мостове и да подкрепям експертността и закона. Където обаче видя лоши резултати, видя "калинки" назначени, които не могат да се справят със ситуацията, разбира се, ще предприема съответните мерки. До момента, това което съм предприел е, че съм назначил трима нови членове на Съвета на директорите на ДКК. Искам да подчертая, остават назначените от предишното ръководство", обясни Никола Стоянов - служебен министър на икономиката.

Новият шеф на ДКК: Констатирани са нарушения във ВМЗ

"Целта е с тази негативна кампания БСП да се срине на изборите, да ни намалее резултатът, да се смени ръководството и да подчини партията", обясни Корнелия Нинова - бивш министър на икономиката и лидер на БСП.

Служебният министър на икономиката заяви, че в амбицията му е да върне професионалистите и да оздрави държавните компании.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще бъде решен проблемът с тоновете умряла риба в Своге?
Как ще бъде решен проблемът с тоновете умряла риба в Своге?
България ще играе за третото място на Евробаскет 2022 за юноши до 16 години
България ще играе за третото място на Евробаскет 2022 за юноши до 16 години