НОВИНИ

Министърът на икономиката: Корнелия Нинова е уволнила 80% от бордовете на държавните фирми

Николай Минков
от Николай Минков
12:03, 19.08.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Корнелия Нинова е уволнила 80% от бордовете на държавните фирми, които са доказани специалисти в своята област, а на тяхно място е назначила хора без нито един ден трудов стаж. Твърдението направи пред "По света и у нас" служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той посочи, че най-голямата оръжейна фирма - ВМЗ-Сопот, умишлено е водена към фалит. Със знанието на предишния министър е раздут щатът и са назначени хора с големи заплати и колосални обезщетения, ако бъдат предсрочно освободени.

"Предишният министър е уволнил 80% от участници в съвети на директори на държавни предприятия под шапката на Министерството на икономиката. Огромната част от тях са назначени след конкурс, както е по закон и с 5-годишен мандат. На тяхно място е назначила без конкурс, 100% от хората, директно. Най-голямото предприятие и може би най-известно ВМЗ-Сопот - там след встъпване на новото ръководство, назначено от предишния министър юни месец, приходите спадат над три пъти - от 80 млн. лева през юни на 26 млн. през юли и прогнозни около 30 млн. през август... Дали ще бъдат достигнати не е ясно. Няма как аз като министър да наблюдавам фалит на едно държавно дружество. С тези темпове ако се развива, няма кога да чакам, след 2 - 3 месеца положението вече ще е неспасяемо", заяви Никола Стоянов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирела Демирева се класира за финала на Европейското първенство
Мирела Демирева се класира за финала на Европейското първенство
Край на безводието в Своге, водата все още не е годна за пиене
Край на безводието в Своге, водата все още не е годна за пиене