НОВИНИ

Путин и Макрон се обявиха за международна инспекция на Запорожката АЕЦ

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:15, 19.08.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Еманюел Макрон разговаря с Владимир Путин. Ключов разговор на фона на международната изолация на руския президент от страна на западните лидери. Фокус на разговора, който се е водил по телефона, е била ситуацията в Запорожката атомна централа. Напрежението около нея нарасна отново, след като Киев заяви, че Москва готви за днес провокация в централата. Двамата президенти са се разбрали, че в централата трябва да бъдат изпратени експерти от Международната агенция за атомна енергия.

Путин е заявил на Макрон, че обстрелът на контролираната от руснаци Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, за който Кремъл обвинява Киев, е създал риск от "широкомащабна катастрофа". Руският президент е казал още, че продължава да има препятствия за доставките на руски храни и торове за световните пазари. Президентите на Русия и Франция са се договорили да продължат контактите помежду си.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира в Одеса износа на украинско зърно през Черно море и ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Той заяви, че трябва още много да се направи, за да се осигури глобален достъп до украинските селскостопански продукти и руски торове. Гутериш призова Русия да не изключва централата от украинската енергийна мрежа. Запорожие осигурява 20% от енергията на Украйна.

"Преди всичко е вярно, че ако демилитаризираме централата, както предложихме, проблемът ще бъде решен. Очевидно електричеството от Запорожие е украинско електричество и то е необходимо на украинците особено през зимата. Този принцип трябва напълно да се спазва", заяви Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

Украинската страна смята, че Русия иска да изключи реакторите, захранващи украинската електрическа мрежа и в момента търси дизелови генератори, които да се включат след спирането на блоковете, за да осигурят работата на системите за охлаждането на ядрено гориво.

Според украинското разузнаване Русия готви провокация в Запорожката АЕЦ. Руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че военното присъствие в централата е гаранция за избягването на "чернобилски сценарий".

Двете враждуващи страни взаимно се обвиняват за опасни обстрели в последните дни. Москва контролира комплекса край град Енергодар от месец март. Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа с 6 реактора и е близо до фронтовата линия. Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на района.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният министър на икономиката обвини Корнелия Нинова в масови противозаконни уволнения
Служебният министър на икономиката обвини Корнелия Нинова в масови противозаконни уволнения
Мощни бури в Европа отнеха живота на 12 души, сред тях - 3 деца
Мощни бури в Европа отнеха живота на 12 души, сред тях - 3 деца