НОВИНИ

Какви са политическите реакции след смъртта на жената в Спешното отделение във Враца

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:20, 02.02.2022
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министър-председателят Кирил Петков определи действията на здравния министър Асена Сербезова като адекватни заради възложената бърза проверка след трагедията в спешния център във Враца. В същото време от парламентарната трибуна партия "Възраждане" поиска оставката ѝ като морален акт. Тя се защити с писмено изявление, че нейният морален акт е да подобри системата, за да не случват подобни неща. Според лекари, станали депутати има протокол по приемане на пациенти и за спешни случаи, в които първо спасяваш, после търсиш данни за лицето.

Премиерът оцени бързо назначената проверка от здравния министър и очаква заключението от нея да сложи край на подобни фатални случаи като този от Враца.

Съжалявам че, тази жена е починала. Здравната система трябва да работи по начин, по който такива трагедии да се избягват, но това ще става след ясен анализ какво се е случило, така че системата да се избягват такива случаи занапред, каза Петков.

В същото време от партия "Възраждане" настояха министър Сербезова да подаде оставка като морален акт, за да поеме някой вината за здравния протокол за прием в болница, който изисква толкова въпроси и документи.

Говореше се за дневния ред на обществото. Уважаеми сънародници, дневният ред на обществото от вчера е друг. Вчера една огромна част от българския народ предполагам трудно е заспала, както и аз. Защото това, което се видя - да видиш една жена да умира пред очите на детето си е нещо нечовешко. Нещо изродско. Извинявам се за тежките думи обаче, ако ние не ги кажем тук рискуваме хората един ден да ни ги казват в очите. ... Всички ние тук в тази зала носим вина за това, което се случва години наред, каза Костадин Костадинов, председател на ПП "Възраждане".

Проф. Сербезова: Моят избор е не да използвам човешки трагедии за политически цели, а да подобря системата

От БСП призоваха да не се правят политически спекулации по темата

Г-н Костадинов, с цялото ми уважение към вас, с цялата трагедия на това, което се е случило във Враца, моля ви се, от тази трибуна г-н председател не позволявайте да се раздават определяния, тежки присъди върху системата. Не превръщайте една човешка трагедия в знаме, което да развявате от тази трибуна, каза Георги Михайлов, народен представител от БСП.

Според бившия директор на "Пирогов" и сега има действащи два протокола - единият е за спешни състояния, които да бъдат насочени към шокова зала, както и втори откакто съществува Ковид.

При тежко спешно състояние какъвто е случая, тогава винаги протоколът за спешните състояния е валиден и действащ, тоест той винаги предхожда протокола за Ковид. Тази медицинска сестра или жена на регистратурата е можела да реагира и по друг начин... Аз не мога да дам оценка дали е реагирала адекватно, мога да кажа само, че в такива състояния трябва се използва протокола за спешни състояния, каза Асен Балтов - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Д-р Симидчиев от "Демократична България" смята, че ситуацията във Враца е недооценена от жената на регистратурата. Призна, че не е гледал видеото, но има ситуации, в които медицинският протокол изисква спешност.

Ако човек е в много спешна ситуация, няма нужда от събиране на каквато и да е информация. Например както се прави сърдечен масаж и изкуствено дишане, то се прави без да питате за името на човека или какво му е ЕГН-то. Същевременно обаче трябва да пазим и хората, които са в болничното заведение да не се привнася инфекция, каза Александър Симидчиев.

По-късно от "Продължаваме промяната" в политическа декларация призоваха да не се трупат политически дивиденти на фона на една житейска трагедия.

Случаят разтърси обществото, разтърси всички нас от "Продължаваме промяната". Отново да повторим да говорим за жертви на системата на здравеопазването е най-тежката форма на лицемерие и популизъм, каза Антон Тонев - председател на здравната комисия в НС от ПП.

В отговор на поисканата оставка от "Възраждане" в писмен вид здравният министър отговори, че нейният морален акт е да работи с всичка сила да преодолее дефицитите, които е заварила и да създаде организация да подобри системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР разследва "Булгаргаз", очакват се реални обвинения (Обзор)
МВР разследва "Булгаргаз", очакват се реални обвинения (Обзор)
Протест пред болницата във Враца - от възмущение, безсилие и нетърпимост след случая с починалата жена
Протест пред болницата във Враца - от възмущение, безсилие и нетърпимост след случая с починалата жена