НОВИНИ

Какви са специалностите в новия филиал на Софийския университет в Бургас?

bnt avatar logo
от БНТ
21:47, 07.01.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Образование
Слушай новината

За първи път в 135-годишната си история Софийският университет СУ "Климент Охридски" ще разкрие свой филиал в Бургас, а решението бе взето окончателно на последното заседание на Министерски съвет. Вече започна и подготовката на базите, където ще се обучават бъдещите студенти.

Във филиала ще се подготвят студенти в две направления – "Религия и теология" и "Музикално и танцово изкуство". За първи път се разкрива и специалност "Църковна археология".

"Църковна археология изучава, както старозаветната археология на библейските земи, така и нашите библейски земи през античността, Средновековието. Знаете, българската държава и преди това има много големи архитектурни паметници на нашата земя", обясни епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит.

Задача на Община Бургас е осигуряването на база, където да се обучават бъдещите студенти.

"Следващата седмица ще имаме среща с ръководството, с предложенията за учебните програми. Община Бургас има няколко готови варианта да предложи. Благодаря за съдействието на нашето православно духовенство, защото те предоставиха цялата база, всички православни храмове в Бургас за част от учебния процес", Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

В реновирания Културен център ще се преподава танцово изкуство.

"В Бургас има много и много добри танцови школи, от които излизат нови кадри танцови, така че вярвам, че разкриването на още една такава специалност, надявам се, че тя ще бъде по-различна от всички останали, ще дообогати, като цяло, танцовата среда в България", казва Петя Стойкова, хореограф.

А специалностите в областта на музиката впечатляват завърналият се от Франция студент Иван Пеев, който продължава обучението си в родния Бургас.

"Аз като човек, който се занимава с природни науки, бих записал магистратура в някаква друга специалност като музикологията. Занимавам се с музика любителски, но защо не и професионално, след като градът предлага тази възможност", казва студентът Иван Пеев.

Досега в Бургас се подготвят кадри в два университета и един филиал на художествената академия.

"Нашите образователни програми са ориентирани в областта на правото, на икономическите науки, на хуманитарните науки, на техническите и на инженерните науки", посочи проф. д-р Мария Алексиева, зам.-ректор на БСУ.

Във филиала на Софийския университет се очаква да се обучават около 100 студенти. Основната база ще бъде в новооткрития Конгресния център край морето.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан Ботевград надви ЦСКА у дома в среща от НБЛ
Балкан Ботевград надви ЦСКА у дома в среща от НБЛ
Божидар Саръбоюков оглави световната ранглистата за сезона в скок дължина в зала при юношите
Божидар Саръбоюков оглави световната ранглистата за сезона в скок дължина в зала при юношите