НОВИНИ

Какви са условията, при които отпускат еднократна помощ за осмокласници?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:17, 19.08.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Еднократна помощ от 250 лева за ученици записани в осми клас. Тя се отпуска заради икономическите последствия от COVID епидемията. Очаква се да бъдат подпомогнати около 44 000 деца. Социалните служби в страната вече приемат заявления.

Рени Николова има 4 деца. Отглежда ги сама. Най-малкият й син ще бъде в осми клас. Дошла е да вземе удостоверение, че е записан в държавно училище, за да кандидатства за еднократната помощ от 250 лева.

Рени е фризьор и заради COVID епидемията работата й е намаляла. Надява се да бъде одобрена от социалните за еднократната помощ.

"Мисля, че това е една добра помощ за всеки един родител на ученик. Сега след седми клас всички родители сами закупуваме учебниците на децата си. И това би ни помогнало много", каза Рени.

"Не мога да кажа, че са достатъчни, но пък решават доста голяма част от проблема с набавянето на учебниците", каза директорът на 140 СУ "Иван Богоров" Мая Зафирова.

Отпускането на помощта зависи от доходите на семейството през последната година.

"Средномесечният доход на член от семейството през предходните 12 месеца преди месеца, в който се подава заявлението декларация, не трябва да надвишава 450 лева", каза главният експерт в Агенцията за социално подпомагане Павлинка Дупчева.

Подоходният критерий не важи за семейства на деца с увреждания, с починал родител и деца, отглеждани в приемни семейства.

"Мисля, че всеки един ученик би трябвало да я получи тази помощ. Всяко едно дете в тази държава би трябвало да има равни права - независимо какъв доход имат родителите му", каза Рени Николова.

Бюджетът за еднократната помощ за осмокласници е 11 милиона лева. Подадени са над 6 000 заявления. Около 3700 от тях са одобрени. Помощта ще се изплаща на два транша.

"Първият транш се изплаща, след като заповедта за отпускането на помощта влезе в сила. А вторият транш се отпуска след като детето започне обучението си във втория учебен срок", каза Павлинка Дупчева, главен експерт в Агенцията за социално подпомагане.

Заявления за отпускане на помощта се приемат до 15-ти октомри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Приемаме Ирландия на 3 септември в София
Официално: Приемаме Ирландия на 3 септември в София
Пускат третия лъч на метрото на 26 август
Пускат третия лъч на метрото на 26 август