Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какви са възможните версии за убийството на Алексей Петров?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:17, 16.08.2023
7512
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Какви са възможните версии за убийството на Алексей Петров - според криминалисти и анализатори мотивът за престъплението може да е скрит в миналото и да става дума за пари. Други версии - отмъщение или влияние по въпрос, който в момента е актуален.

Според хората, проследили знакови убийства през последните години, мотивът за престъплението може да бъде от неразчистени стари сметки до финансови въпроси и влияние. По всяка вероятност убийството е добре планирано като предварително са проучени навиците на жертвата.

Според експерти спусъкът е натиснат от професионалист, който внимателно е подготвил всичко - подходящо оръжие, удобната за целта гориста местност, осигуряваща добро прикритие, маршрут за оттегляне от местопрестъплението. Както много други такива случаи, физическият извършител и поръчителят са различни фигури.

Разходка в полите на Витоша, завършила с куршуми и кръв. За някои анализатори - предизвестена смърт за Алексей Петров, преминал пътя от барета през човек, окачествяван като бандит до спортист, бизнесмен и учен. Оцелял при няколко опита за убийство. До днес.

“През последните години опитваше много да се осветли. Набра много самочувствие, стана учен. Експерт по сигурност. Беше за известно време заместник-председател на ДАНС, което е отчайващо нелепо, но факт. Това, което се случи днес за мен не е някаква изненада, тъй като в този период около 2000 г., когато се разпределяха сериозни капитали, той влезе в сериозен конфликт с фигури, които са доста сериозни”, каза Слави Ангелов, разследващ журналист.

“Единият възможен мотив е някакво отмъщение, другият мотив е в момента актуално разчистване на сметките по повод някакво упражняване на влияние - може да бъде бизнес влияние, може да бъде негласно ъндърграунд влияние, може да бъде дори политическо влияние”, обясни криминалистът Иван Савов.

“От една страна става въпрос за пари, също става въпрос за его и става въпрос за това, че когато двама души, които имат възможност да организират подобни неща и мокри поръчки, ситуацията е такава, че единият от тях трябва да изпревари, така че за мен това е много очаквано нещо и причините за него са в миналото”, добави Ангелов.

Според Савов физическият извършител е професионалист, който вероятно е бивш военен и чужденец. Имал е време да се подготви предварително и да проучи прецизно навиците на мишената си.

“Професионалистът няма да го забележите, той няма да се отличава от случайния човек, който видите на улицата. Оръжието му е чисто, нерегистрирано, знае как да се придвижва. Най-вероятно е подготвен предварително пътя му за бягство. Това е човек, който е дошъл отвън да свърши една работа и за съжаление, според мен ще бъде поредният поръчков убиец, който няма да бъде установен”, коментира той.

“Обикновено такъв тип престъпления са обвързани с много сложна конспирация, с много звена, посредници, като целта е разбира се да се скъса веригата, дори да бъде задържан някой и да изгорят един или два бушона, но никога да не се стигне до поръчителя”, каза още Ангелов.

Какво обаче казва разстрелът на човек, определян от мнозина като сенчест бизнесмен и завръщат ли се мутренските години - въпроси, които много хора си задават днес.

“Мутренските години не се завръщат, защото те не са си отивали дотолкова, колкото винаги е оставала една сянка и едно съмнение за това добре облечения бизнесмен Х, който днес интервюираме, дали не е онзи от онзи ден, когато сме го виждали с анцуга и с бухалката”, каза Савов.

Точка или многоточие е този случай - никой не може да каже. А ще бъде ли реално разкрит поредният публичен разстрел - топката е в полето на разследващите.

По темата работят: Йоана Миланова и Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Пред БНТ говори съсед на задържаните за шпионаж българи във Великобритания
Специално: Пред БНТ говори съсед на задържаните за шпионаж българи във Великобритания
Новата звезда в отбраната на Арсенал Юриен Тимбер с тежка контузия в коляното
Новата звезда в отбраната на Арсенал Юриен Тимбер с тежка контузия в коляното