Какви трябва да са наказанията за дрогираните шофьори

от БНТ
09:36, 10.05.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Очаква се следващата седмица да бъдат представени нови мерки срещу дрогираните шофьори на пътя. Тази тема ескалира след смъртта на журналиста Милен Цветков.

Какви да бъдат наказанията за дрогираните шофьори и нормална ли беше реакцията на обществото? - в "Денят започва с Георги Любенов" коментираха адвокат Марин Марковски и терапевтът по зависимост и основател на общност "Ново начало" Желяз Турлаков.

Според адвокат Марковски реакцията на обществото след смъртта на Милен Цветков е нещо нормално и разбираемо.

Марин Марковски - адвокат: Този, който взима наркотик, той има решение да го вземе или да не го вземе, в стадиите, когато се получи зависимостта, тогава е много по-трудно. Наблюдавал съм хора, които след присъдата в затвора, понеже не могат да го вкарат, скачат по килиите, хапят решетките, обаче абстинентният период минава. Следователно, този, който взима наркотик, дали е привикнал или не, може да го вземе, може и да не го вземе, може да се качи на колата, след като се е надрусал, може и да не се качи. Този негов личен избор е и основанието и за наказателната и за чисто човешката отговорност.

Адвокатът беше категоричен, че наказанията в такива случаи със сигурност трябва да бъдат завишени.

Терапевтът Желяз Турлаков също изрази мнение, че тези деяния трябва да се наказват, но е по-добре такива ситуации да бъдат предотвратявани преди да се случат.

Желяз Турлаков - терапевт по зависимост: Но една зависимост не може да бъде наказвана, трябва да бъде лекувана. Ако говорим за промяна на законодателството и нещо, което ние като неправителствена организация сме предлагали, и залегна в новата стратегия 2020-2025, е именно това - задължителното лечение. Ние трябва да изпреварваме събитията и такива ситуации трябва да бъдат предотвратявани преди да се случат.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов: Предстои ми сериозен разговор с премиера, не разбирам за какво е това министерство
Вежди Рашидов: Предстои ми сериозен разговор с премиера, не разбирам за какво е това министерство
Д-р Асен Меджидиев: Не очаквам да се влоши ситуацията с коронавируса, всичко е въпрос на съзнание
Д-р Асен Меджидиев: Не очаквам да се влоши ситуацията с коронавируса, всичко е въпрос на съзнание