НОВИНИ

Какво е усещането да си в епицентъра на COVID-19 - разказва Мария Чернева

bnt avatar logo
от БНТ
21:36, 01.05.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Какво е усещането да си в епицентъра на COVID-19? - в предаването "Питай БНТ" разказа Мария Чернева - журналистката, направила документалния филм "В зоната на COVID-19”, заснет в продължение на 3 дни в отделението в "Пирогов”.

Филма "В зоната на COVID-19" може да гледате ТУК.

"Влязох със страшно много уговорки и условия – първото е облеклото, второ – да не доближавам болните, да не се пипа нищо, имах даже условие да се опитам даже да не говоря с пациентите, въпреки че те търсеха контакт. Пациентите за мен са големите герои в тази ситуация", раказа Мария Чернева.

И обясни, че филмът има режисура, но тя е само на монтажната линия, защото колкото и да е суров материалът, той трябва да се подреди по някакъв начин.

Защо точно в "Пирогов" е заснет филмът?

Мария Чернева: И за тях не беше лесно да ме допуснат до отделението, трябваше една много силна връзка на доверие. Получи ни се в "Пирогов". За което съм благодарна, че ми се довериха, че разбраха, че е необходимо да има едно свидетелство, един такъв документ отблизо.

Според нея когато хората говорят, трябва да оставиш суровите настроения, а не да ги замъгляваш с някакъв текст, който може да е по-натягащ или пък омаловажаващ.

На въпроса не се ли е страхувала, Мария Чернева отговори:

Не съм безстрашна, и аз като всички се страхувам, но понеже с вирусите съм на ти, познавам слабостите им. За мен не беше кой знае какво предизвикателство по простата причина, че взимах нужните мерки. Когато взимаш нужните мерки, когато минимализираш рисковете почти до нулата, това не е проблем.

Още от разговора вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите 6 изследвани пътници от полета от Амстердам са отрицателни за Covid-19
Първите 6 изследвани пътници от полета от Амстердам са отрицателни за Covid-19
Километрична опашка от тирове на "Дунав мост" 2
Километрична опашка от тирове на "Дунав мост" 2