НОВИНИ

Тръмп: Вирусът идва от лаборатория в Ухан

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:02, 01.05.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Американският президент Доналд Тръмп влезе в протирочение със собственото си разузнаване с твърдения, че е видял доказателства за произход на коронавируса от китайска лаборатория.

По-рано американският шпионаж обяви, че още разследва появата на вируса, но е констатирал, че не е дело на човек или генно модифициране. Китай отхвърля теорията за лабораторен произход и на свой ред критикува американската реакция срещу патогена.

Тази седмица американската преса съобщи, че Белият дом настоява американското разузнаване да разследва връзка с биолабораторията в Ухан, както и дали Китай и Световната здравна организация са задържали информация за патогена.

В отговор на журналистически въпрос Тръмп увери, че е виждал надеждни доказателства за връзка с центъра в Ухан.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Да виждал съм, виждал съм. И мисля, че Световната здравна организация трябвада се засрами от себе си, защото действа като пиар агенция на Китай.

Исканията за повече яснота останаха без последствия.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Не мога да ви кажа, не ми е разрешено да ви го съобщя.

Доналд Тръмп не изключва наказателни мита срещу Китай, който според него бил против преизбирането му през ноември. Пекин от своя страна обвинява американската администрация, че се опитва да отклони вниманието от собствените си проблеми при справяне с пандемията и лансира идеята, че вирусът е тръгнал от Съединените щати.

В Института по вирусология в Ухан се помещава първата в Китай лаборатория с четвърто равнище на биозащита за работа с най-опасните патогени. Тя е изградена с френска помощ, струва 44 милиона долара и функционира от 2015 г.

На фона на обвиненията от Вашингтон Световната здравна организация призова китайските власти "да я поканят" за участие в разследването на животинския произход на коронавируса.

Досега Пекин отказва участие на Организацията, която настоява и за достъп до документацията на лабораторията в Ухан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Куин" и Адам Ламбърт с нова версия на "We are the champions" за медиците на първа линия
"Куин" и Адам Ламбърт с нова версия на "We are the champions" за медиците на първа линия
Боил Банов: Всеки осигуряващ се като артист, с доход под 1000 лв. на месец, може да потърси помощ при нас
Боил Банов: Всеки осигуряващ се като артист, с доход под 1000 лв. на месец, може да потърси помощ при нас