НОВИНИ

Боил Банов: Всеки осигуряващ се като артист, с доход под 1000 лв. на месец, може да потърси помощ при нас

bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 01.05.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Още

На културния сектор в България към момента се дават много пари. За да има подпомагане на отделен артист, той трябва да се е регистрирал в НАП като свободен артист.

Това заяви в предаването "Питай БНТ" министърът на културата Боил Банов. Той уточни, че културният сектор не е само независимите артисти. "Ние имаме обърната система спрямо европейските държави. Там огромната част от занимаващите се с изкуство са на свободна практика и много малка част – 3-5 културни института са на т. нар. държавна субсидия. В България е точно обратното. Но все пак една не малка и важна част, но пропорционално по-малка от останалата е в свободния сектор".

Министърът заяви, че вчера е приключило подаването на документите за най-засегнатите групи - около 1000-1200 души - на които доходът им е под 1000 лв. на месец, и се надява другата седмица да започне даването на тази подкрепа от страна на държавата - в рамките на 3 минимални заплати с включени 3 осигуровки – за трите месеца по една.

Боил Банов - министър на културата: Извън тази подкрепа, извън всички мерки, се обсъжда как да се развиват нещата през цялата година, как да се съхрани изкуството и да се развива с това едновременно. Наред с това държавата предприе една много сериозна стъпка – фактически в театри, опери, галерии, музеи заплатите са гарантирани не само по време на извънредното положение. Те са гарантирани 6 месеца след него, т.е. да няма дейност българският държавен музей, театър и т.н., държавата е гарантирала трудовите възнаграждения на хората и това е сериозен акт. Действа се много сериозно и ангажирано.

Министърът уточни, че се работи с парите от данъците на хората, с парите, които не са оползотворени по програми. "Всички пари, които влизат, са в един кюп – първите линии са доктори, средства, социални работници, полиция, разбира се и артисти и интелигенция, не всичко е съсредоточено в този месец", каза Банов и допълни, че за времето от тези 2 месеца - извънредно положение, от Министерството на културата все още не са имали необходимост да взимат пари от правителството.

Боил Банов - министър на културата: За мерките, които предстоят занапред, и то агресивни мерки в сектора, разбира се, че с нашия бюджет няма да можем да се оправяме и това се знае и от финансовия министър, и от премиера, и разбира се, ще има допълнителни средства и в Министерството на културата.

Кой влиза в категорията независими артисти и кой може да получи подкрепа? На този въпрос министърът отговори, че за да има подпомагане на отделен артист, е важен начинът, по който той се самоосигурява.

Боил Банов - министър на културата: Не можем да подпомагаме търговски структури, дори да знаем, че структурата е ръководена от артист, който е предпочел да се осигурява по тоя начин. Припознаваме всички артисти и не ги делим, но с оглед на това на кого можем да окажем подкрепа, то трябва в НАП да се е регистрирал като свободен артист. Ако се осигурява като артист, може да дойде при нас и да потърси помощ, ако е до тези 1000лв.

Мярката е за отделен артист, няма как да е за цели семейства. Ако двама души от едно семейство са артисти, могат да кандидатстват поотделно за помощ, категоричен беше министър Банов.

Творческите стипендии важат така, както са били разписани независимо от извънредното положение.

Той допълни, че ще покрият целия спектър на артисти и ще се даде възможност на талантливите хора, които имат желание да се изявяват, ще имат възможност да бъдат подкрепени през програмите след края на извънредното положение.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: Вирусът идва от лаборатория в Ухан
Тръмп: Вирусът идва от лаборатория в Ухан
Кой се възползва най-често от мярката 60/40
Кой се възползва най-често от мярката 60/40