НОВИНИ

Какво провокира най-мащабната стачка в Холивуд от 60 години насам?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:43, 14.07.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Най-мащабната стачка в Холивуд от 60 години - актьори и сценаристи обявиха, че спират работа. Причината е провал на преговорите за нов колективен договор между техните две гилдии и големите продуцентски компании.

С навлизането на стрийминг платформите, актьорите вече не получават хонорар за всяко излъчване на техен филм. Те настояват това да се промени, а дотогава снимките на хитови продукции спират и вероятно скоро няма да видим на екран дългоочаквани филми и сериали.

Актьорите решиха, че се присъединяват към стачката на сценаристите и няма да работят, докато не постигнат споразумение.

"Времето изтече, а също и търпението ни. Ние сме хора, които полагат труд и настояваме този труд да бъде подобаващо възнаграден. Не можете да печелите пари без нас, защото не можете да съществувате без нас", коментира председателят на Гилдията на актьорите Фран Дрешър.

160 хиляди актьори започват стачка. Присъединяват се към протестиращите вече втори месец сценаристи. За първи път от 60 години двете гилдии стачкуват едновременно. Тогава Холивуд спира работа за 10 седмици, а протестите на актьорите са оглавени от бъдещия президент Роналд Рейгън.

Снимки: БТА, БГНЕС (Архив)

Причините за недоволството сега са ниско заплащане и условия, които не отговарят на новата действителност в Холивуд. С навлизането на стрийминг платформите, филмовите дейци вече не получават хонорар за всяко излъчване на продукция с тяхно участие. В същото време продуцентските компании печелят милиони. Актьорите са против и навлизането на изкуствения интелект в бранша. Предложено им е да подписват договор, според който щом веднъж бъдат заснети, образът им може да бъде пресъздаван дигитално.

Първите стачни действия в Лондон са вече налице. Екипът на "Опенхаймер", филм на режисьора Кристофър Нолан, се събра за премиерата на историята на създателя на атомната бомба.

"Искахме да дойдем тук да представим филма си, защото положихме много усилия и се гордеем с това, което създадохме. Но, ако обявят стачка, ще се приберем у дома", заяви актьорът Мат Деймън.

Това и направиха. В полунощ звездите на "Опенхаймер" Килиан Мърфи, Мат Деймън и Емили Блънт отново минаха по червения килим, но за да си тръгнат от премиерата.

Членовете на Гилдията на актьорите са задължени да спазват решението на синдиката и няма да могат нито да участват в снимките на филми и сериали, нито да представят вече заснетите си ленти. Няма да бъдат възможни и обичайните корекции на звука или презаснемане на сцени.

Ако не бъде постигнато споразумение, вероятно ще се забавят с месеци, ако не и повече, премиерите на продълженията на "Гладиатор", "Аватар" и "Падингтън". Сред сериалите, чиято премиера се отлага, са предисторията на "Игра на тронове" - "Домът на дракона", а също и създаденият по компютърна игра "Последните оцелели".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас не даде шанс на Медведев и ще спори с Джокович за титлата на Уимбълдън
Карлос Алкарас не даде шанс на Медведев и ще спори с Джокович за титлата на Уимбълдън
Берое обърна Пирин в Благоевград на старта на новия сезон в Първа лига
Берое обърна Пирин в Благоевград на старта на новия сезон в Първа лига