НОВИНИ

Какво засяга законът "Магнитски"?

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 03.06.2021
Чете се за: 06:32 мин.
По света
Слушай новината

Законодателството в САЩ има за цел да санкционира извършители на нарушения срещу човешките права в цял свят или хора на публични длъжности, за които има доказателства за корупция. То е по-известено като глобалния закон "Магнитски", на името на руския адвокат Сергей Магнитски, който умря в затвора след като разкри случай на корупция.

Въз основа на този закон Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на шестима българи и свързаните с тях 64 фирми. Това са обвиняемият Васил Божков, който в момента живее в Дубай, бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, бившите държавни служители Петър Харалампиев и Красимир Томов и настоящият заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Симеон Гаспаров: Законът "Магнитски" много тежко ще засегне и банките, които държат парите на Пеевски и Божков

Специалистът по законодателството в САЩ Скот Джонстън разяснява какво представлява закона и какви сфери засяга. Интервюто, специално за "Светът и ние", е от ноември 2020 година, когато у нас се проведе онлайн обучение по прилагането на закона "Магнитски", организирано от Центъра за изследване на демокрацията.

Господин Джонстън, в САЩ законът „Магнитски" действа от 2016 г. насам. Как се прилага той? Какъв е профилът на хората, обхванати от това законодателство?

Скот Джонстън: Глобалният закон „Магнитски" е приет от Конгреса на САЩ, който упълномощава нашият президент да налага целеви санкции срещу чуждестранни лица, за които е установено, че участват в нарушаване на човешките права или корупция. Като говоря за „целеви" санкции, имам предвид, че има възможност да бъдат санкционирани конкретни извършители. Това са физически лица, като Вас и мен, или пък отделни компании или организации. Законът също урежда глобалната програма „Магнитски", която дава право на президента - към момента президентът Тръмп - да издаде изпълнителна заповед, по определена процедура. Трябва да установят дали има доказателства за нарушенията и да се определи дали е в най-добрия интерес на САЩ правителството да наложи санкции. Това е много важно.

Когато американското правителството вземе такова решение срещу някого, го включва в специален списък и публикува известие. Този човек незабавно подлежи на три наказания: първо забрана да влиза в САЩ. Ако има виза, тя се анулира от властите, а ако няма, не може да получи такава в бъдеще. Второ, всички активи на тази личност в САЩ се замразяват, включително имущество и банкови сметки. И последно, всичките фирми, в които има участие този човек, получават забрана да извършват дейност. Това ефективно спира достъпа им до международния доларов пазар.

Можете ли да цитирате конкретни примери?

Скот Джонстън: Да. Виждаме, че американското правителство използва този закон доста активно и в по-голям степен, отколкото външните наблюдатели предвиждаха. Ще цитирам някои известни случаи. От 2017 г. чрез глобалния закон „Магнитски" бяха наложени санкции на генерали от Бирма, отговорни за геноцида в Мианмар. През 2018 г. законът беше приложен срещу саудитски служители, които са участвали в убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул. През 2019 г. беше използван срещу семейство Гупта, които се прочуха с участието си в мащабна корупция в Южна Африка. И тази година, преди броени месеци, бяха наложени санкции срещу китайски длъжностни лица и правителствени организации, отговорни за кризата в Синдзян.

Както знаете, след доста обсъждания, Европейската комисия предложи сходен законопроект със забрани за пътуване, замразяване на активи на лица, отговорни за нарушаване на човешките права.

Защо това законодателство, насочено срещу нарушаването на човешките права, е толкова ключово за демокрацията?

Скот Джонстън: Много добър въпрос. Според мен така демократичните страни правят декларация, подплатена с реални действия, че зачитането на основните човешки права е гръбнакът на нашата система. По целия свят виждаме възраждане на авторитаризма. Част от това е усещането за безнаказаност за злоупотребите. Разбира се, страни като САЩ и международни организации като ЕС не могат да принудят държави като Саудитска Арабия, Китай и много други по света да зачитат основните права на своите граждани. В скоби ще добавя, че и нашите страни не са съвършени и има отправени доста легитимни критики. Но санкциите насочват вниманието към истински сериозните нарушения. Оказват натиск върху отделни извършители както и върху правителствата, които ги подкрепят. Надявам се, това да промени поведението им.

Това е в центъра на програмите - опит за промяна на баланса на плюсове и минуси от участие в такива дейности. И това ще принуди извършителите да преосмислят поведението си или големи дялове от световната икономика завинаги ще останат затворени за тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Багер отново копае на плаж "Смокиня"
Багер отново копае на плаж "Смокиня"
Младежите ни претърпяха поражение от Русия
Младежите ни претърпяха поражение от Русия