НОВИНИ

Камила Валиева: Няма нужда да идеализираме олимпийските игри

Камила Валиева
bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 13.04.2022
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Събитията, които се разиграха тази година на Олимпийските игри в Пекин около Камила Валиева, може да са в основата на сценарий за истинска спортна драма. Но въпреки огромния натиск и провокации, 15-годишната фигуристка показа на целия свят чудеса от издръжливост и виртуозен талант.

Днес Камила Валиева е една от най-популярните и разпознаваеми спортистки не само в Русия, но и по света.

Тя се превърна в първата жена, изпълнила четворен скок на олимпийски игри. Спечели златен медал в отборната надпревара в Пекин, но завърши на четвърта позиция при жените след огромния допинг скандал, който се разрази около нея.

Камила Валиева даде интервю за руското издание „People Talk“, в което сподели, че eдва когато се е присъединила към групата на Етери Тутберидзе, е разбрала, че фигурното пързаляне не е просто хоби.

„Не разбирам защо се смята, че спортистите нямат свободно време. Да, прекарваме много време в тренировки, да, учим, но все още имам време за себе си - дори и да не е много, но успявам да се срещна с приятели, да ходя на театър и кино, музеи и уроци по съвременни танци. И, разбира се, аз съм обикновен човек, който има дни за мързел, когато си позволявам да спя по-дълго, да хапна нещо не съвсем здравословно“, сподели 15-годишната фигуристка.

На въпрос, свързан в Олимпийските игри в Пекин, Камила Валиева не беше много словоохотлива.

„Няма нужда да идеализираме олимпийските игри. За един спортист това със сигурност е цел в кариерата, но не и цел за целия живот. Спортният живот приключва рано или късно, така че към Игрите трябва да се отнасяме по-спокойно“, сподели Валиева.

На какво я е научило фигурното пързаляне?

„Никога не се отказвай. Спортът изгражда характер, а също така учи да се чувствате красиви на леда и в живота. Много от нещата, които се формират в мен, благодарение на фигурното пързаляне, ми помагат и в ежедневието”, добави руската състезателка.

Камила Валиева не се поколебава да разкаже, че и тя като много други спортисти е имала момент, в който е искала да се откаже.

„Мисля, че всеки е имал такъв момент, нормално е, после изчезва, ако наистина харесваш това, което правиш”.

Психическият стрес обаче не подминава и Камила Валиева, особено заради критиките и мненията на много потребители на социалните мрежи.

„Нямам време да се „мотая“ в социалните мрежи с часове и ако има нещо важно и интересно, тогава майка ми определено ще ми позволи да го прочета. Разбира се, не съм в пълен вакуум и понякога виждам негативните неща. Първо, опитвам се да не го взимам присърце. Второ, имам предвид, че всеки има свое собствено мнение и правото да го изрази. Трето, винаги съм готова да мисля за рационален и конструктивен негативизъм. Четвърто, разбирам, че не мога да угодя на всички“, добави Камила Валиева.

На 26 април рускинята ще навърши 16 години. Какви са очакванията и плановете ѝ за новия етап?

„Не искам да гадая. Но вярвам, че всичко ще бъде наред”, добави Камила Валиева.

Снимки: БГНЕС

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановява се движението на влака между София и Истанбул
Възстановява се движението на влака между София и Истанбул
БСП: Готови сме да ревизираме участието ни в правителството
БСП: Готови сме да ревизираме участието ни в правителството