НОВИНИ

Капитолия на прицел - какво се случи по време на щурма?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:19, 07.01.2021
Чете се за: 04:52 мин.
САЩ
Слушай новината

Американският конгрес утвърди избрания за президент Джо Байдън като победител. Това обаче стана след дълго среднощно заседание, предшествано от щурм на Конгреса.

13 часа местно време. Привърженици на Доналд Тръмп успяват да проникнат в Капитолия. Вече няколко часа са протестирали в сърцето на американската столица. Настояват, че не Джо Байдън, а Тръмп е истинският победител на президентските избори.

Кои са хората, които щурмуваха една от най-строго охраняваните сгради в света? Активисти на движението QAnon, крайнодесни екстремисти, мъже, които развяват флага на Конфедерацията.

Кой е мъжът с шапката с рогата от щурма на Капитолия?

В този момент тече съвместно заседание на двете камари на Конгреса - последна стъпка преди Байдън да бъде встъпи в длъжност като следващия президент. На конгресмените е наредено да се скрият, да не вдигат шум и да си сложат противогази.

"Казаха ни, че има пробив в сигурността. В сградата са проникнали хора. Залата е заключена", каза конгресменът от Републиканската партия Питър Уелч.

Във Вашингтон е обявено извънредно положение и вечерен час - от 18 вечерта до 6 сутринта. Повече от 4 часа стотици полицаи, агенти на ФБР и Националната гвардия се опитват да потушат напрежението. Равносметката - четирима загинали протестиращи, десетки ранени и от двете страни, над 50 арестувани.

В емоционално обръщение Джо Байдън призова настоящия президент да сложи край на насилието.

"Тези сцени на хаос в Капитолия не отразяват истинското лице на Америка. Това не сме ние. Това е малка група екстремисти, отдали се на беззаконие", каза избраният за президент на САЩ Джо Байдън.

"Днес не сме демократи или републиканци. Това са Съединените американски щати. Никога, никога досега не е имало нещо, което да сме се опитали да постигнем заедно и да не се е получило. Господин Тръмп, направете нещо. Бог да благослови Америка и всички, които тази нощ се опитват да опазят нашата столица", каза още Байдън.

В типичния си стил Тръмп публикуваше противоречиви послания в Туитър. Макар и да призоваваше за спокойствие, той отново и отново повтаряше, че е загубил изборите заради измама. От Туитър блокираха профила му за 12 часа.

"Трябва да има мир. Трябва да има закон и ред. Никога не се е случвало подобно нещо - откраднаха ни изборите. От мен, от вас, от страната ни. Това бяха едни манипулирани избори, но не бива да играем тяхната игра. Трябва да има мир. Приберете се у дома", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Когато и последният протестиращ беше изведен от Капитолия, конгресмените се върнаха в залата.

"Днес беше извършено едно срамно посегателство срещу нашата демокрация. Но то няма да ни попречи да изпълним дълга си и да утвърдим избора на Джо Байдън и Камала Харис", каза председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

На подновеното заседание и последната надежда на Тръмп да се задържи на власт се изпари. Подкрепиха го само 7 от 92-ма сенатори-републиканци. Използвайки чужд профил в Туитър, той най-после призна поражението си.

Снимки: БГНЕС

"Макар и че съм напълно несъгласен с резултата от изборите и фактите го потвърждават, ще има контролиран и мирен преход на властта на 20 януари. Винаги съм казвал, че ще продължим борбата, за да се гарантира, че ще бъдат отчитани само законно подадените изборни гласове. Макар това да е краят на най-великия първи мандат в президентската история, това е само началото на нашата борба да направим Америка отново велика", каза Доналд Тръмп.

Джо Байдън трябва да встъпи в длъжност на 20 януари. Церемония, която очаквано ще мине при безпрецедентни мерки за сигурност.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП изключи Георги Гергов от партията
БСП изключи Георги Гергов от партията
Пирин (Благоевград) започна с водосвет подготовката си
Пирин (Благоевград) започна с водосвет подготовката си