НОВИНИ

КАС няма да иска разрешение от Камила Валиева за публикуване на решението по нейното дело

кас иска разрешение камила валиева публикуване решението нейното дело
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:18, 11.12.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортният арбитражен съд (КАС) няма да иска от руската фигуристка Камила Валиева, разследвана за нарушаване на антидопинговите правила, разрешение да публикува присъдата по нейния случай, съобщиха за от съда.

"Информацията, че КАС се занимава с този случай, не е поверителна. Окончателното решение ще бъде публично оповестено", каза говорителка на въпрос дали съдът може да публикува решение по делото на рускинята, само ако тя като защитено лице даде съгласие за това.

"Съгласно Спортния арбитражен кодекс, КАС може да публикува пълното решение и причините. Въпреки това, ако някоя от страните счита, че информацията, съдържаща се в решението, трябва да остане поверителна, тя може да поиска тази информация да бъде изтрита до степен, в която това няма да повлияе на смисъла или разбирането на решението", добави тя.

Камила Валиева е със статут на защитено лице, тъй като не е била навършила 16 години към момента на вземане на пробата през декември 2021-а година. Този статус предполага специална защита на личните данни. Съгласно член 14.3.7 от Световния антидопингов кодекс, разпоредбата за задължително публично оповестяване не се прилага в случаите, когато спортистът или друго лице, което е обект на нарушение на антидопинговите правила, е непълнолетно лице.

Заседанията по делото на Валиева в КАС се състояха на 26-28 септември и продължиха на 9-10 ноември поради необходимост от изготвяне на допълнителна документация. На 9 ноември Валиева беше повторно разпитана от арбитрите на КАС, като се очаква съдът да вземе решение по делото до 12 февруари 2024-а година.

17-годишна рускиня е заподозряна в употреба на забраненото лекарство "триметазидин", открито в проба от 25 декември 2021-а, чийто резултат беше оповестен публично едва през февруари 2022-а година по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. По това време фигуристката вече беше спечелила златен медал в отборната надпревара.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров и Вики Томова запазват позиции в ранглистата
Григор Димитров и Вики Томова запазват позиции в ранглистата
Пелетите за отопление: Какви са цените и има ли недостиг
Пелетите за отопление: Какви са цените и има ли недостиг