НОВИНИ

КАС започва днес изслушване по делото с допинг скандала на руската фигуристка Камила Валиева

камила валиева
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:37, 26.09.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортният арбитражен съд (КАС) ще започне днес изслушване по делото за допинг срещу руската фигуристка Камила Валиева. Заседанията ще продължат 3-4 дни, а решението ще бъде обявено след няколко седмици или месеци, съобщава ТАСС.

Ако бъде призната за виновна, Валиева може да бъде лишена от доста от титлите си, включително олимпийското злато в отборната надпревара от Игрите в Пекин 2022.

Изслушванията ще се проведат при закрити врати в Лозана, Швейцария в периода 26-28 септември, като още един ден е посочен като резервен.

В делото участват Световната антидопингова агенция (УАДА), Международният кънки съюз (ИСУ) и Руската антидопингова агенция (РУСАДА). И трите организации не са съгласни с януарското решение на Дисциплинарната антидопингова комисия на РУСАДА по случая Валиева. Тогава фигуристката беше призната за виновна в нарушаване на антидопинговите правила, но избегна сериозно наказание, тъй като от комисията не намериха умисъл в действията ѝ, а решиха, че забраненото вещество триметазидин е попаднал в тялото й не по нейна вина.

Валиева беше лишена само от титлата шампионка на Русия, спечелена през декември 2021 година, тъй като тя даде положителния тест именно на това състезание.

17-годишната рускиня даде положителен тест за забраненото вещество "триметазидин". То беше открито в пробата ѝ от 25 декември 2021 година, но резултатът от теста беше обявен едва през февруари следващата година по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. По това време тя вече беше спечелила злато в отборния турнир.

Камила Валиева беше допусната до участие в индивидуалния турнир в Пекин 2022, в който зае четвърто място. Фигуристката е европейска шампионка от 2022-а и държи световните рекорди за най-високи оценки в кратката, във волната програма и в общия сбор.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контролът на ГКПП да се осъществява единствено в лаборатории на БАБХ, приеха депутатите
Контролът на ГКПП да се осъществява единствено в лаборатории на БАБХ, приеха депутатите
Пеевски: В отношенията на ГЕРБ и ПП-ДБ за местните избори не можем да бъдем балансьор
Пеевски: В отношенията на ГЕРБ и ПП-ДБ за местните избори не можем да бъдем балансьор