НОВИНИ

Късен изравнителен гол лиши България от победа срещу Азербайджан в приятелския турнир FIFA Series

живо българия азербайджан гол филип кръстев
bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 25.03.2024
5671
Чете се за: 05:15 мин.
Български футбол
Слушай новината

Българският национален отбор по футбол завърши наравно 1:1 срещу Азербайджан в приятелския двубой между двата тима, който се изигра на стадион "Тофик Бахрамов" в Баку и беше част от турнира FIFA Series.

Битката между двата тима премина при известно предимство на домакините, но въпреки това "трикольорите" бяха тези, които поведоха чрез Филип Кръстев в 59-ата минута и дори можеха да спечелят, ако не беше изравнителният гол на Муса Курбанлъ малко преди края.

За селекцията на Илиан Илиев това беше последното изпитание по време на мартенския прозорец за националните отбори, като сега за "лъвовете" предстоят контроли срещу два от участниците на Евро 2024 - Словения и Румъния, като мачовете ще се изиграят в началото на юни.

Срещата в Баку стартира по-добре за домакините, които бяха по-активни в откриващите минути и стигнаха дори до няколко удари от дистанция, които за щастие преминаха встрани от българската врата.

Малко преди да изтече първият половин час игра Торал Байрамов бе изведен зад отбраната на „лъвовете“, но стражът Иван Дюлгеров предвидливо излезе, за да блокира възможността за изстрел. Впоследствие топката стигна до Рамил Шейдаев, който опита късмета си от малък ъгъл, ала видя как кълбото не намери целта.

Българският тим стигна до първата си по-сериозна опасност в 36-ата минута, когато Кирил Десподов изпълни добре пряк свободен удар, но вратарят Шахрудин Махамадалиев внимаваше и изби в ъглов удар.

Малко преди почивката азерите организираха добро нападение, завършило с удар на Еди Исрафилов, който обаче беше отразен от Дюлгеров.

В добавеното време на първата част пък Десподов достави чудесно центриране на границата на вратарското поле за Живко Атанасов, чийто изстрел с глава премина над целта.

Второто полувреме на двубоя започна с по една сериозна възможност, открила се и пред двата състава. Първо, Емин Махмудов стреля опасно с глава за азерите, но появилият се на почивката страж Светослав Вуцов парира опита му, а малко по-късно удар на Илиан Илиев-младши бе блокиран от бранител на домакините.

Така се стигна до 59-ата минута, когато българите изпълниха бързо ъглов удар, при който Десподов и Филип Кръстев комбинираха, за да може последният да отправи хубав диагонален изстрел, който влетя във вратата на Азербайджан за 1:0. За юношата на Славия това беше дебютен гол с националната фланелка в неговия мач №15 за България, въпреки че трябва да се отбележи, че корнерът, след който падна попадението му беше нередовен.

Десетина минути след като поведоха в резултата "трикольорите" можеха и да удвоят своя аванс чрез капитана Десподов, който обаче стреля неточно от 11-12 метра.

Домакините очаквано потърсиха изравнителния гол и бяха много близо да стигнат до него в 82-ата минута, когато Елвин Джафаркулиев отправи коварен удар по земя, преминал на сантиметри покрай лявата греда.

За съжаление, нямаше какво да ни спаси в 87-ата минута, когато Джейхун Нуриев пробив отляво и достави отлично подаване за Муса Курбанлъ, за когото остана да се разпише отблизо на празна врата за 1:1.

В оставащото време до края азерите натиснаха в търсене на пълния обрат и бяха на път да стигнат до него чрез Филип Озобич, който с последното действие в срещата стреля от дистанция, но топката премина малко над целта.

Така двубоят приключи без победител, с което и двата тима приключват участието си в приятелската надпревара FIFA Series с актив от победа и равенство.

Стартови състави:

Азербайджан: Магомедалиев, Мамадов, Хюсеинов, Мустафазаде, Яфаргулиев, Диниев, Еди, Байрамов, Махмудов (к), Шейдаев, Дадасов

България: Дюлгеров, Антов, Атанасов, Петков, Попов, Груев, Костадинов, Кръстев, Десподов (к), Илиев-младши, Колев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Участвали ли са бургаски ученици в телемост с Русия?
Проверка на БНТ: Участвали ли са бургаски ученици в телемост с Русия?
Бум на варицела в Монтанско
Бум на варицела в Монтанско