НОВИНИ

Киев има планове за дипломация, но и за нова контраофанзива

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:44, 25.02.2024
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Победата на Украйна зависи от подкрепата на Запада, заяви днес президентът Володимир Зеленски. Той изрази оптимизъм за възможността страната му да получи далекобойни ракети от своите съюзници и съобщи за планове за нова контраофанзива без да дава подробности. Държавният глава се надява през пролетта в Швейцария да се състои световна среща на върха по формулата за мир на Украйна и изготвеният проект да бъде представен на Русия.

От началото на войната Украйна е загубила 31 хиляди военни, съобщи Володимир Зеленски, но не посочи броя на ранените от съображения за сигурност. Цивилните жертви на Украйна са десетки хиляди. Украинският президент изрази надежда за дипломатически пробив през пролетта на световна среща в Швейцария.

"Ще предложим платформа, която ще позволи на Путин да приеме, че е загубил тази война и е направил грешка. Огромна грешка. За него може да е малка грешка, но за нас е огромна трагедия. Без съмнение за целия демократичен свят е трагедия и затова трябва да има справедливо решение на въпроса", каза Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Зеленски за първи път обяви своята формула за мир пред Г-20 през ноември 2022 година. Тя предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна и пълно изтегляне на руските войски. Украинският лидер съобщи, че Киев има планове за нова контраофанзива и призна, че плановете за предишната са изтекли към Кремъл преди нейното начало. Володимир Зеленски очаква ново руско настъпление в края на май или през лятото, след като сегашното, започнало на 8-ми октомври, не е дало резултати.

"Ще загуби ли Украйна? Ще бъде ли много трудно за нас? Ще има ли още много жертви? Това зависи от вас, нашите съюзници, от западния свят. Ако сме добре въоръжени, няма да загубим тази война. Ще я спечелим", подчерта Зеленски.

Украйна получава половината от обещаните западни оръжия със закъснение, съобщи на форума министърът на отбраната Рустем Умеров. Той посочи, че ангажиментът не е синоним на доставка.

"По математиката на войната нека да погледнем неприятеля- тяхната икономика е два трилиона, използват 15 процента от официалния е неофициалния бюджет във войната, което прави 150 милиарда долара. Това са официални данни така че, когато обещаното не идва навреме, губим хора и територии", обясни Рустем Умеров - министър на отбраната на Украйна.

Тази година Украйна очаква близо 12 милиарда долара икономическа помощ от Съединените щати, обяви премиерът Денис Шмихал. През 2024-та година очакваният дефицит в украинския бюджет е 37 милиарда долара. Страната очаква да получи и 18 милиарда евро от пакета за Украйна, одобрен по-рано тази година.

Не беше подмината и темата за руската пропаганда.

"Основна цел на руските наративи сега е разцеплението на Украйна отвътре, всяване на вътрешни конфликти и разделяне на Украйна от нейните съюзници. Говори се например за "умора от Украйна", посочи Дмитро Кулеба - министър на външните работи на Украйна.

През миналата година украинските власти са разкрили 47 руски шпионски мрежи в страната, обяви на форума Васил Малюк - ръководител на Службата за сигурност на Киев. По негови данни от началото на руската инвазия са били задържани повече от 2 хиляди "предатели".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПАОК с Десподов в състава си обърна Панетоликос и се приближи на точка до лидера АЕК
ПАОК с Десподов в състава си обърна Панетоликос и се приближи на точка до лидера АЕК
Юлия Иванова, ВК ЦСКА: Когато те бият, не виждаш израстване
Юлия Иванова, ВК ЦСКА: Когато те бият, не виждаш израстване