НОВИНИ

Напрежение в БСП, избират нови ръководства в София и Бургас

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:40, 25.02.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Напрежение в БСП. Причината - подкрепата на общинските съветници на БСП в София за избора на председател на столичния общински съвет на представител от ПП-ДБ-Спаси София. Още тогава БСП оттегли доверието и се закани да накаже членовете на партията си. Днес пленумът реши - до два месеца БСП ще избира нови ръководства в София и Бургас. Изключване или отстраняване от длъжност няма да има.

Напрежението между националния съвет на БСП и градския съвет на БСП-София продължава. Днес на пленум на "Позитано" 20 трябваше да се вземе решение дали да бъдат наказани председателят на градския съвет БСП-София заради това, че взе решение да подкрепят на ниво общински съвет, председател на общински съвет, като се обединят с партии като ПП-ДБ и ГЕРБ. В крайна сметка, спорът беше за това дали е имало кворум .Едните твърдят, че не е имало кворум, другите че е имало.

Наказания няма да има. Наказанието всъщност ще бъде, че в София всички структури ще трябва за два месеца да изберат нови ръководства.

След като в началото на месеца БСП свали доверието си от общинскитее съветници на левицата в София пленумът се произнесе - избори по райони в София.

"Наложи се да вземем това решение поради неизпълнение от градското ръководство на решение на националния съвет на пратията, което по нашия устав е задължително за всички организации в страната. Поради възникналото напрежение след това, различните мнения в софийската организация и на районни равнища, ние даваме възможност на социалистите в БСП-София да решат какви ръководства искат и какво ръководство да си изберат", каза Корнелия Нинова, председател на БСП.

Председателят на градския съвет на БСП предвиди наказанието за неподчинението още преди пленума. Определи го като саботаж и на европейските избори.

"Означава 700 партийни ортганизации, 24 районни организации и градският съвет да започнат отначало избор на делегати, избор на членове на ръководните органи, с две думи абсолютен хаос и обезглаяване на организацията, при положение, че след малко повече от три месеца има редовен в партията.
- Очаквате ли наказания е подкрепихте в СО ПП-ДБ?
- Това за мен е без значение. Ние имаме решение на градския съвет, на местната коалиция, ние сме спазили устава", отговори Иван Таков, председател на БСП-София.

Мненията в партията за това дали да има наказания или изключване в редиците на партията са полярни.

"Трябва да има наказание, за да не мисли всеки в партията, че може да прави каквото си иска, аз не съм казал, че ще изключваме и ще имаме другарски разговор, и ще се вземе решение, каквото е най- правилно", заяви Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на БСП.

"Специално за наказанията имам специално мнение, винаги такива действия водят до сътресения и е добре да се въздържаме от такива решения", категоричен е Манол Генов, депутат от БСП.

"Националният съвет не изключи, не наказа с отстраняване от длъжност и т. н. Даде възможност на социалистите да решат", подчерта Нинова.

Лидерът на БСП увери, че решенията на пленума са взети с кворум и са приели и платформа на партията за предстоящите евроизбори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Иванова, ВК ЦСКА: Когато те бият, не виждаш израстване
Юлия Иванова, ВК ЦСКА: Когато те бият, не виждаш израстване
Борислав Крачанов, Марица Пд: През главата ми не е минавало на ум, че можем да загубим мача
Борислав Крачанов, Марица Пд: През главата ми не е минавало на ум, че можем да загубим мача