НОВИНИ

Километрични опашки за въглища се извиха в Полша

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:11, 28.08.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Общество
Слушай новината

Километрични опашки от чакащи пред пунктовете за продажба на въглища в Полша. Според прогнозите над 3 милиона и 800 хиляди домакинства в страната ще разчитат тази зима на отопление с твърдо гориво.

Независимо от жегата през деня и неудобното спане в колите през нощта, опашките пред пунктовете за продажба на въглища в Полша не намаляват.

Полша е от най-големите производители на въглища в Европа. В страната се добиват над 50 милиона тона годишно. Но те са предназначени почти изцяло за електрическите централи.

Едва около 1% от производството на всяка мина се продава на домакинства. Досега на частни клиенти се предлагаха и внесени от Русия въглища. Полша вече се опитва да компенсира с доставки от Индонезия, Колумбия и Африка.

"Бързо си спомнихме за опашките от комунистическите времена. Спим в колите, храним се в колите. Не можем да мръднем никъде. Не ми е хрумвало, че ще преживеем нещо дори по-лошо от тогава", казват поляците.

През последните години Полша беше от най-големите критици на европейската политика за климата и неохотно се съгласи да изпълни целите на Европейския съюз за климатичните промени. Миналата година правителството подписа споразумение с минната индустрия всички мини в Полша да бъдат затворени до 2049 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен триумфира в Гран при на Белгия и е близо до нова титла във Формула 1
Макс Верстапен триумфира в Гран при на Белгия и е близо до нова титла във Формула 1
Радослав Кирилов се сбогува емоционално със Славия
Радослав Кирилов се сбогува емоционално със Славия