НОВИНИ

Последен ден на срещата на върха в ЕС: Ще има ли решение на България за РСМ преди края на форума?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:31, 24.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Европа
Слушай новината

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира късно снощи в Брюксел, че не очаква днес Народното събрание да приеме окончателно решение по френското предложение за преговорната рамка и започването на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз. Петков е в Брюксел за срещата на върха на лидерите от ЕС, в която участват и лидерите на страните от Западните Балкани.

Без резултат на срещата Западни Балкани - ЕС, след като България не промени позицията си за РСМ

"Това, което се случи, е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат българският парламент да даде крайното решение. Така че искам тук много ясно да кажа - всички тези думи, че премиерът няма да си удържи на думата, прави задкулисни сделки, ето това, което обещах, това се случи. И няма кой - нито отвън, нито отвътре да ме накара да счупя обещанието, което бях дал на българския народ. ", заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков.

"Ние ще направим всичко по силите си, за да получим необходимата позиция от българския парламент. Това е наша отговорност - да дадем възможност на двете страни и Северна Македония да може да направи последната стъпка. Те направиха вече толкова много, в следващите дни и седмици трябва да постигнем напредък със Северна Македония и Албания", допълни президентът на Франция Еманюел Макрон.

Подробности вижте във включването на Десислава Апостолова от Брюксел.

Лидерите на 27 - те решиха да предоставят статут на кандидати за членство на Украйна и Молдова, а Грузия ще трябва да изпълни още условия. Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че това е "исторически момент в отношенията Украйна-Европейски съюз".

"Какъв път извърявахме за тези три месеца! Всички ние - Украина, вашите страни Европейският съюз като цяло. Този път не е политика. Вярвам, че това ще се превърне в началото на нова история за Европа. Европа без разделение. Европа без "сиви" зони. Европа, която е истински обединена и знае как да защитава себе си, ценностите си и бъдещето си!", изтъкна Зеленски.

“Няма по-добър знак на надежда за гражданите на Украйна, Молдова и Грузия в тези тежки времена. Разбира се, всички те трябва да си изпълнят домашното, за да се придвижат към следващата фаза на процеса на присъединяването, но аз съм убедена, че ще се го направят възможно най-бързо и ще работят усилено, за да изпълнят необходимите реформи - не само, защото тези реформи са част от пътя към европейската интеграция, а защото са добри за страните, демокрациите и гражданите.", заяви Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Днес в дневния ред на срещата на върха са продоволствената криза и изводите от конференцията за бъдещето на Европа.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
320 са новите случаи на коронавирус
320 са новите случаи на коронавирус
Проекторешението на ДБ за Северна Македония влиза за разглеждане в пленарна зала
Проекторешението на ДБ за Северна Македония влиза за разглеждане в пленарна зала