НОВИНИ

Сенатът даде зелена светлина на Закона за контрола на оръжията в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:00, 24.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Сериозен пробив за ограничаване на оръжията в САЩ. С 65 гласа "за" и 33 "против" Горната камара на американския конгрес одобри ключов законопроект за контрола върху оръжията. Подобен документ получава зелена светлина за първи път от близо 30 години.

За да мине знаковият законопроект, 15 сенатори републиканци се присъединиха към колегите си от Демократическата партия.

По-сериозни проверки на купувачи на оръжие, по-млади от 21 години и 15 милиарда долара федерално финансиране за програма за психично здраве и средства за подобряване на сигурността в училищата са част от заложеното в документа.

Предвидени са и пари за насърчаването на отделните щати да променят законите си, за да могат да отнемат вече закупени оръжия от потенциално опасни хора.

"Този законопроект има шанс да докаже на уморените американци, че демокрацията не е толкова "счупена", че е в състояние да пребъде в моменти, когато нуждата от нея е особено остра, както е в случаите с Ювалди и Бъфало", заяви Крис Мърфи, Демократическа партия - Кънектикът.

"Тези, които казват, че нарушаваме правата на гражданите, които спазват Конституцията, за да правим качествена политика, предлагат фалшив избор. Приемането на добри за обществото закони и спазването на Конституцията не са взаимноизключващи се", допълни Джон Корнин, Републиканска партия - Тексас.

Въпреки че е знаков проектозаконът далеч не отговаря на исканията на демократите и организациите, които искат по-строги мерки за носене и притежание на оръжие, но е сериозна стъпка напред, коментират анализатори.

Документът беше приет след поредните масови стрелби през няколко дни в Ню Йорк и Тексас, при които общо загинаха 31 души. Очаква се нормативният акт да бъде одобрен от Камарата на представителите, а след това да бъде подписан от президента Джо Байдън.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как над 30 мигранти се озоваха в столичен парк?
Как над 30 мигранти се озоваха в столичен парк?
Иван Христанов: "Капитан Андреево" е една от основните причини за свалянето на правителството
Иван Христанов: "Капитан Андреево" е една от основните причини за свалянето на правителството