НОВИНИ

Кирил Петков: Осем камиона с хуманитарна помощ към Украйна вече тръгнаха

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:02, 08.03.2022
Чете се за: 06:10 мин.
Политика
пети камион бчк българска хуманитарна помощ заминава украйна
Слушай новината

По време на парламентарния контрол лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи, че са получили сигнал за износ на бронежилетки и каски за Украйна.

"България изнася оръжие. Миналата седмица бях в Украйна и имах разговор с кмета на Болград. Там никой не знаеше, че има хуманитарна помощ от България. Защо още нищо не е направено в тази посока? Има ли опасност тази помощ да попадне в други ръце", попита Костадинов.

В отговор премиерът Кирил Петков беше категоричен, че предоставяне на помощ е приоритет за България.

"Осем камиона заминаха за Украйна. На миналия Министерски съвет взехме решение за отпускане от държавния резерв на медикаменти за 1,4 милиона. Ако имате допълнителни данни за специфични нужди на тези хора - хуманитарната помощ е от огромен приоритет", каза Петков.

Костадинов допълни, че говорил за българите в Украйна и българите в Молдова също имат нужда от помощ. Той призова първо да помогнем на нашите сънародници, после и на другите.

Теодора Генчовска: Обсъдено е България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница

"Говорим на един език, че трябва да се помогне. Една майка с дете, която е с украински паспорт, дали от български произход или чиста украинка, българското правителство няма да направи разлика. За българското малцинство сме направили пълна организация да дойдат в България", отговори министър-председателят.

На питане на депутата от ДПС Станислав Атанасов за евакуацията на българите от Украйна, Петков коментира, че службите са съдействали за хуманитарните коридори.

"Важно е да отчетем и ролята на българските служби. Нямаше отворен коридор. Трябва да поздравя генерал Венев, който успя да намери коридор, и човек, който да координира с украинската полиция. В 3.00 часа през нощта тръгнаха автобусите, разселени, да не помислят, че е военен конвой", каза премиерът.

"Преди седмица казахте, че за 10 секунди сте взели решение. 36 часа пътуване, всичко върви наред до българската граница и там започват проблемите. Без коридори, без медицински прегледи и хората са оставени на кметовете да се настанят. Каква организация направихте между външно министерство, МВР и агенциите за бежанците и закрила на детето", контрира Атанасов.

Министър-председателят обясни, че на границата се инсталират пунктове, през които се издават документи за временно пребиваване и ще имат номер, който всеки украинец може да използва като документ.

"Те се насочват към хотелите от база данни в координация с областните управители и тези хора да може да бъдат настанени. Нашите хотели може да дадат своите разходи с обезщетение от 40 лева на човек. Разделяме потока на тези, които искат да използват България като убежище, и тези, които преминават само през България. Тези, които само преминават, използват туристическа виза. Тези, които остават - има възможност за работа, интеграция и училище за децата. Това се случи за една седмица. Щабът е в Министерски съвет. Украинските бежанци говорят и езика и са с близки възможности за интеграция", каза Петков.

Отново на въпроси от "Възраждане" премиерът заяви, че санкциите, които не можем да си позволим, не ги подкрепяме.

"Подкрепихте санкции срещу Русия, след като ви казахме, че това нарушава националния ни интерес. Седмица по-късно България е обявена за вражеска държава. Кога точно защитавате националния интерес или когато виждате, че сме изправени пред колапс, ако от Русия имат реципрочни мерки? Сега искате още санкции, но ако можем да изключим Газа", обърна се Цончо Ганев от "Възраждане" към премиера.

"През цялото време се водя от българския интерес. Когато видим една държава славянска да стреля с ракети по друга славянска държава, България ще говори с правилната терминология - война. Ние няма да се снишим. Да, няма да сме по-тихи. Като се говори санкции - има разлика. Тези санкции ние можем да подкрепяме, тези, които не можем да си ги позволим - не ги подкрепяме. Когато руската посланичка използва обидни думи - аз я привиках и получих извинение. Това е следване на българския интерес", категоричен беше Кирил Петков.

Ганев допълни, че говори за икономически санкции и последствия. По думите му министърът на транспорта е заявил, че е готов да затвори българските пристанища за руски кораби. Той попита какво ще правим ако затворим българските пристанища.

Премиерът обясни, че за корабите от Русия, които превозват суров петрол има изключения. И се обърна към Ганев:

"На моята среща с посланик Митрофанова тя сподели за вашата среща на 1 март и се чудя дали сте защитили българския интерес или дали сте ги продали".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС призоваха премиера да сезира прокуратурата по сигнали срещу Прокопиев
ДПС призоваха премиера да сезира прокуратурата по сигнали срещу Прокопиев
Васко Младенов: Имаше стрелба до нас, в момента моите приятели са в мазетата
Васко Младенов: Имаше стрелба до нас, в момента моите приятели са в мазетата