НОВИНИ

Кирил Петков пред Би Би Си: Позицията ни за напрежението НАТО-Украйна е недвусмислена

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:40, 11.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
Политика
кирил петков гоце делчев неразделна част нашата обща история северна македония
Слушай новината

В интервю за Би Би Си премиерът Кирил Петков заяви, че позицията на България относно напрежението между Русия и Украйна е недвусмислена. Той допълни че, България е много предсказуем член на НАТО и има силен глас в Алианса и в ЕС.

Българският премиер посочи, че когато става дума за отношенията НАТО -Русия и ЕС-Русия всички трябва да говорят на един глас и затова да бъде създадена необходимата координация.

Ако ние започнем да говорим на различни гласове вътре в НАТО ,това автоматично ще се превърне в слабост.

Кирил Петков отново подчерта, че трябва да бъдат използвани всички дипломатически пътища за деескалация на напрежението.

Искам тук пред вас да потвърдя, че българската позиция относно Крим е идентична с тази на Европейския съюз и тя е, че Крим не е част от Русия.

Кирил Петков коментира още, че ако Москва отговори с ограничения в областта на енергетиката в случай на нови западни санкции, това може да се окаже проблем за България. Той добави, че е обсъдил с Европейската комисия план за действие в такава ситуация.

Ако много лош сценарий се осъществи, ще се справим, но ще бъдем принудени да ограничим износа на ток. Общият европейски пазар ще трябва да направи изключение само за този период този път.

Премиерът обясни още, че в момента много бързо изграждаме газовата връзка с Гърция, откъдето можем да имаме достъп до други източници на синьо гориво.

Подчерта обаче и важността на това рисковете да бъдат поети солидарно от Европейския съюз и НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешният телефон 112 с нова система за локализация
Спешният телефон 112 с нова система за локализация
ДПС внася сигнал в прокуратурата срещу Асен Василев
ДПС внася сигнал в прокуратурата срещу Асен Василев