НОВИНИ

Клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 8%, БЛС иска оставки

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:29, 09.11.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Лекарският съюз иска оставките на шефа на здравната каса и председателя на Надзорния съвет на фонда. Съсловието е недоволно от решението на Надзора за увеличение на цените на клиничните пътеки с 8% от 1 септември тази година. Медиците заявиха, че няма да преговарят със сегашното ръководство на касата и заплашиха с протести.

На 17октомври ръководствата на лекарския съюз и здравната каса се срещнали със здравния министър и се разбрали, че цените на клиничните пътеки може да се увеличат с между 12 и 20 процента. Вчера Надзорният съвет на касата е решил цените на клиничните пътеки да бъдат увеличени с 8% със задна дата от първи септември.

"Спокойно ще може и следващият бюджет да поеме това увеличение. Увеличиха се и с 18% медикодиагностичните дейности", заяви служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

"Решението на Надзорния съвет е 8%. Подписваш или както се казва - "ядеш сега или гориш". Ние не сме изпълнители на решенията на Надзорния съвет", обясни д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

От лекарския съюз твърдят, че касата не е отговорила на предложенията им за увеличение на цените на клиничните пътеки.

"Няма преговори в момента, а има имитация на преговори. Има административно командно отношение от страна на ръководство на касата с прехвърляне на отговорност между председателя и управителя и ние практически не знаем към кого да се обърнем", подчерта д-р Маджаров.

"Ако едната страна иска 30%, но бюджетът позволява 11%, какви преговори би могло да има", попита заместник-министърът на здравеопазването.

От съсловната организация на лекарите заявиха, че излизат от преговорите за следващия Национален рамков договор.

"Настояваме за оставката на професор Салчев и доктор Александър Златанов", заяви председателят на БЛС.

"А за какво", попита самият Златанов.

"Рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от НС, за здраве. Бламиране и саботиране на преговорния процес с имитиране на такъв", категоричен беше в отговора си Маджаров.

"Може ли да ми поиска някои оставката за това, че на първи етаж някои не отваря, или не затваря. Какво общо има с мен бюджета. Не е мой", отбеляза заместник-министърът на здравеопазването.

Управителят на здравната каса отказа коментар. А от лекарския съюз заявиха, че не е изключено медиците да излязат на протест.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик взе гейм на румънския шампион, но загуби в първия двубой за Купата на CEV
Нефтохимик взе гейм на румънския шампион, но загуби в първия двубой за Купата на CEV
Министър Александър Пулев: ББР не се ръководи ефективно
Министър Александър Пулев: ББР не се ръководи ефективно