Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

На граничната бразда: Трудностите в работата на полицаите и на военните

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:15, 09.11.2022
Чете се за: 07:27 мин.
У нас
Слушай новината

Подсилване на редиците на "Гранична полиция" с нови служители, обучения за работа с дългоцевни оръжия, а впоследствие и спиране на командироването на полицейски служители от вътрешността на страната. Това предвижда ръководството на главната дирекция като мерки за решаване на проблемите по границата. Същевременно обаче гранични полицаи продължават да съобщават в социалните мрежи за ежедневните трудности, които срещат в работата си.

В социалните мрежи гранични полицаи, както и служители на МВР от вътрешността на страната, които са били командировани по границата съобщават за проблеми с екипировката, липсата на специално оборудване, липса на обхват и невъзможност за комуникация. Виждат се и мнения, че граница не може да се охранява ефективно с пистолет. Днес стана ясно, че ще бъде увеличен щата на дирекция “Гранична полиция” с близо 1300 души. Очаква се първите 150 от тях да бъдат обучени до март идната година. Целта е да се спре командироването на полицейски служители от вътрешността на страната, а границата да се охранява от хора, които са специално обучени и запознати със спецификите на терена.

Вижте повече в прякото включване на Йоана Миланова

Колеги на загиналия граничен полицай реагираха на новината за смъртта му с тъга и гняв. В социалните мрежи, служители на МВР от различни звена, работили и на границата, говорят за проблеми с оборудването, комуникациите и организацията.

Facebook потребител: “Бях там май месец и видях какво и как се случва. Още тогава ми беше ясно, че е въпрос на време да се случи нещо подобно. Няма как двама човека да задържат група, както се случи в нашия случай - двама срещу 26, в средата на гората, в нищото, без никаква връзка, ни обхват на станция, да не говорим за телефон. Не бяха решили, не бяха ни приключили...”

Facebook потребител: “Два пъти съм бил на границата през 2013 г., от първите. И още тогава се виждаше, че не може да се охранява с пищовчета и сопи от мъждрян... Калашникът е много добро оръжие в ръцете на този, който е ходил в казармата и може да го използва адекватно...”

Facebook потребител:“То дрехи за зимата няма, вие оръжия... Пълна трагедия...”

Липса на подготовка и модерно оборудване - пред какви проблеми са изправени граничарите?

Бивш граничен полицай и приятел на загиналия Петър Бъчваров заяви, че наличните ресурси от хора и оборудване на границата са недостатъчни:

“Те лични средства нямат, имат по един пистолет и това е. Има бронежилетки само при специални случаи, всичко останало е облекло”.

Намерихме за коментар бившият граничар Бойчо Биволарски. Когато е служил преди повече от 40 години, за охраната на границата се е използвало дългоцевно оръжие.

Бойчо Биволарски - бивш граничар: "Ние тогава бяхме въоръжени като граничари с автомат "Калашников". Когато аз служех, ние задължително преминавахме тримесечен батальон, след това ни даваха кратка отпуска и след това ни качваха по заставите. Ние бяхме подготвени и физически, и психически и военному или стрелково".

Иво Друмчев е инструктор в учебен център за подготовка на кадри за въоръжена охрана и сигурност. Казва, че от ключово значение е оборудването, но и обучението, а знанията и уменията да се опресняват периодично.

Иво Друмчев - инструктор център за подготовка на кадри за въоръжена охрана и сигурност: "Ако човек, който не е стрелял до сега, давам пример с дълго оръжие, на нас са ни необходими минимум 300 патрона, за да той да почне да стреля безопасно. Не бих казал точно - безопасно, да спазва мерките за безопасност. И от там може би още 300 или 400 патрона, за да се научи да стреля както трябва. Но проблемът при стрелбата е, че тя не е като велосипеда Тя трябва да се поддържа постоянно. Всеки един добър стрелец трябва да стреля минимум по 100 - 150 патрона на седмица".

Дисциплинарни проверки срещу 14 служители на "Гранична полиция" за съпричастност към трафика на хора

Директорката на "Гранична полиция" заяви, че обучение ще има. „

Росица Димитрова - директор на ГД “Гранична полиция”: "Нашите сектори, специални и тактически звена, както и мобилните групи, имаме и дългоцевно оръжие, сега след инцидента, това, което разпореди министърът и главният секретар, ще започнем интензивно обучение за ползването на тези дългоцевни оръжия с оглед превенция и с оглед да наистина да бъдем готови, да бъдем обучени".

Освен служители на МВР, границата в момента охраняват и 150 служители на армията, отделно 40 души, които се грижат за логистичната поддръжка. Данните съобщи в НС служебният министър на отбраната. Той заяви, че военнослужещият, който е патрулирал със загиналия полицай, е бил въоръжен с автомат.

Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната: "По време на самия инцидент са произведени изстрели от военнослужещия, така че той е използвал автомат Калашников, всеки един военослужещ е въоръжен с тактическо елече, на което в предната част са монтирани три пълнителя, четвъртият е на автомата".

Комисията по отбрана: Граничните полицаи ще бъдат допълнително въоръжени

Стоянов заяви още, че по време на инцидента е имало една радиостанция и тя е била в граничния полицай.

Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната: "Тетрите между МО и МВР са несъвместими. Те работят на различни честоти, диапазон, който е непроменлив. Ние нямаме възможност да синхронизираме тези честоти, затова работим с тетрата, която е в граничния полицай. В момента, в който той е бил покосен, военнослужещият се е прикрил. Той няма как да се изложи на прекия огън".

Служебният министър на отбраната каза още, че увеличаването на състава на армията по границата става по искане на МВР.

По темата работиха: Й. Миланова, З. Илиева, Д. Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министър Александър Пулев: ББР не се ръководи ефективно
Министър Александър Пулев: ББР не се ръководи ефективно
Съдът в Одрин остави в ареста единия от обвинените за стрелбата на границата
Съдът в Одрин остави в ареста единия от обвинените за стрелбата на границата