НОВИНИ

Костадин Костадинов: Турската страна твърди, че е хванала извършителя, но дали това е той

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 09.11.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Турската страна твърди, че е хванала извършителя, но дали това е той, или е някой извършител от типа: "Клошар запали тютюневите складове в Пловдив". Няма как да разберем на този етап. Трябва да сме със 100-процентова сигурност убедени, че първо действително този човек е стрелецът и второ - какво точно се е случило. Това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в студиото на "Още от деня".

От "Възраждане" искат България да се даде ясен и твърд отговор, че от тук насетне подобни неща няма да се случват. От партията призоваха Българската армия да бъде разположена по границата и да я пази. По думите на Костадинов това е примерът на нашата южна съседка, където именно турската армия пази границата от другата страна. Според него не е работа на МВР да пази границата на страната, а е работа на Министерството на отбраната, в частност - на войската на страната.

"Да имаме плътно покритие, за да не може оттук насетне пиле да не може да прехвръкне. Ако някой реши да влезе в България, срещу него да се стреля. Поставихме въпроса в парламента", посочи лидерът на "Възраждане".

Аргументите на партиите в парламента за исканата оставка на вътрешния министър

Според Костадинов, ако трябва да има хора, които да подават оставки, то те биха били служители на институциите, а не служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, чиято оставка депутатите поискаха днес.

По думите му оградното съоръжение на българската граница може да спре само диви животни и нищо друго. Той твърди, че то е изцяло компрометирано.

"Не стига, че не е направено както трябва, не стига, че е адски скъпо, не стига, че не се и поддържа, но и започнахме да даваме жертви покрай това съоръжение", каза Костадинов.

Той определи като "мълчалив отказ от страна на българската държава да прилага собствените си закони" отсъствието, по негови думи, повдигнати обвинения на нелегални мигранти, които пресичат границата на страната. Решението на проблема според лидера на "Възраждане" е "армията да бъде на границата и да стреля срещу всяка една заплаха", а не - законодателни промени за увеличаване на наказанията на каналджиите и начина, по който се разследват престъпленията.

Това решение Костадин Костадинов е предложил и на консултативната среща на своята политическа група с президента Румен Радев днес.

"Възраждане": Президентът отказа да свика референдум за влизане в еврозоната, започваме събирането на подписи

По отношение на анонсираното днес начало на събиране на подписи за референдум за влизането в еврозоната лидерът на "Възраждане" обясни, че възможностите са били изчерпани, тъй като другите партии в парламента отказват да подкрепят такъв референдум или отказват разговор по темата.

"Вторият вариант беше да помолим президента да свика този референдум. Поставихме пред него днес казуса. Той каза, че няма да го подкрепи и че няма да свика такъв референдум. Единственото нещо, което ни остава в момента е да съставим инициативен комитет, за да съберем необходимия брой подписи, между 2000 и 4000, за да свикаме този референдум и да запазим българския лев", каза Костадинов.

Костадинов препотвърди, че от "Възраждане" все още искат да се предоговорят условията за членството на България в ЕС, защото те не съответстват на националния интерес.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души са загинали при катастрофа край Варна
Трима души са загинали при катастрофа край Варна
10-годишно момиче е пострадало при инцидент на пешеходна пътека в Русе
10-годишно момиче е пострадало при инцидент на пешеходна пътека в Русе