НОВИНИ

Аргументите на партиите в парламента за исканата оставка на вътрешния министър

Александър Марков
от Александър Марков
18:25, 09.11.2022
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

БСП се присъединиха към ГЕРБ и също поискаха оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев заради трагичния инцидент на българо-турската граница. Според двете формации, политическото и професионалното ръководство на МВР не се справя със задълженията си, няма противодействие на увеличения мигрантски поток и липсва координация с турските власти по въпроса. "Демократична България", "Продължаваме Промяната", "Възраждане" и ДПС определиха искането за пресилено. Министър Демерджиев заяви ,че е готов да подаде оставка, само ако президентът му я поиска. Служебният премиер Гълъб Донев коментира, че критиките към кабинета са опит за прехвърляне на отговорност за онаследени проблеми и кризи.

Увеличеният миграционен натиск и трафик на наркотици през българо-турската граница не получават адекватен отговор от МВР, смятат от ГЕРБ. Затова след като вчера поискаха оставката на Демерджиев, днес настояха и за тази на главния секретар на ведомството.

Даниел Митов, зам.-председател на ПП ГЕРБ: "Голям проблем започва да става охраната по границата и в крайна сметка в случая не можем да направим нищо друго, освен да поискаме оставката на служебния вътрешен министър и на главния секретар на МВР. Така се отговоря при подобен тип кризи".

Според БСП, в нормални европейски държави отговорност се поема на най-високо ниво.

Иван Иванов, "БСП за България": "Считаме, че президентът трябва да предприеме тези действия, ако самият министър не счита за необходимо, че трябва да понесе лична отговорност в тази ситуация".

ГЕРБ и БСП искат оставката на Демерджиев, спор в НС чия е отговорността за убития полицай

Всеки със свои си аргументи - ДБ, ПП, ДПС и "Възраждане" защитиха Демерджиев и определиха исканията за оставката му като пресилени и неосновани.

Атанас Атанасов, "Демократична България": "Разбира се, МВР има сериозни проблеми, те са структурни, те са организационни, но те са резултат на дългогодишно натрупване точно от управлението на ГЕРБ".

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната": Ние трябва да решаваме истинските въпроси, а не да се опитваме да фокусираме върху един човек, който е там само от няколко месеца, трябва да се види как може да се укрепи оградата и още по-важно как може хората, които охраняват, да са повече".

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Един служебен кабинет е постоянно в оставка от указа на президента за назначаването, докато си тръгнат, те все са си в оставка. Така че народните представители, които призовават за оставки на служебни министри, по-скоро идеята ми е ние да ги призовем да съставят редовен кабинет.

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане": "Не, не искаме оставката на министъра на вътрешните работи, искаме разследване на хората, които изградиха този стобор, този плет по границата, защото някой трябва да даде отговор на въпроса тези стотици милиони, които бяха похарчени, защо нямат ефект?

Вътрешният министър отхвърли критиките с аргумента, че е заварил "Гранична полиция" в изключително тежко положение с намален щат и бутафорно съоръжение по границата.

Задържаните за убийството на граничаря са братя, вътрешният министър коментира поисканата му оставка

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи: "Бих подал оставка, ако я поиска президентът на Република България или българските граждани. До момента такива искания не съм получил, а хората, които искат оставката ми, в най-голяма степен са отговорни за ситуацията, с която аз се боря от първия ден, от който аз съм министър на вътрешните работи".

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че соченето на служебното правителство с пръст е с цел отклоняване на вниманието от задачата за съставяне на редовен кабинет и е неуважение към българските граждани.

Гълъб Донев, служебен министър-председател: Политическите изказвания за причините, довели до това убийство, смущават с безпаметност. Когато говорим за сигурността на българската граница, всъщност говорим за суверенитета и националната сигурност на България. Всяка неточна дума срещу нашата граница е изстрел срещу авторитета на България".

Гълъб Донев: Всяка неточна дума за границата ни е изстрел към авторитета на България

Кабинетът му работи по кризи и проблеми, които са онаследени. Той посочи, че служебното правителство ще направи всичко възможно, за да бъде защитен живота на жените и мъжете, които охраняват границите ни.

Кабинетът почете с минута мълчание паметта на убития полицай Петър Бъчваров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10-годишно момиче е пострадало при инцидент на пешеходна пътека в Русе
10-годишно момиче е пострадало при инцидент на пешеходна пътека в Русе
Футболист на ЦСКА получи повиквателна за националния отбор на Люксембург, има шанс да играе срещу България
Футболист на ЦСКА получи повиквателна за националния отбор на Люксембург, има шанс да играе срещу България