НОВИНИ

Кметът на Париж обяви, че ще кръсти спортно съоръжение в чест на Ребека Чептегей

Ан Идалго заяви, че Париж никога няма да забрави бегачката на дълги разстояния от Уганда.

Ребека Чептегей
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 06.09.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Френската столица ще отдаде почит на олимпийката от Уганда Ребека Чептегей, която беше подпалена от приятеля си и по-късно почина, като кръсти спортно съоръжение в нейна чест, обяви кметът на Париж Ан Идалго.

Чептегей, която участва в маратона при жените на Игрите в Париж миналия месец, почина в четвъртък, четири дни след като бе залята с бензин и запалена от приятеля си в Кения. 33-годишната лекоатлетка получи повече от 75% изгаряния по тялото си.

"Тя ни впечатли тук, в Париж. Видяхме я. Нейната красота, нейната сила, нейната свобода и най-вероятно нейната красота, сила и свобода бяха непоносими за човека, извършил това убийство. Париж няма да я забрави. Ще посветим спортно място на нея, така че споменът за нея и нейната история да останат сред нас и да ни помогнат да пренесем посланието за равенство, което е носено от Олимпийските и Параолимпийските игри", каза Идалго.

Чептегей е третата известна спортистка, убита в Кения от октомври 2021 година насам. Кенийският министър на спорта Кипчумба Муркомен описа смъртта на Чептегей като загуба "за целия регион".

"Това е критичен момент – не само да скърбим за загубата на забележителна спортистка, но и да се ангажираме да създадем общество, което уважава и защитава достойнството на всеки човек", заяви председателят на Комисията на спортистите на Уганда Ганзи Сему Мугула.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Хлеб: Благодарение на Фьодор Лапухов отборът завърши наравно
Александър Хлеб: Благодарение на Фьодор Лапухов отборът завърши наравно