НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са най-големите проблеми в Шумен?

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 17.10.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

В поредицата "Кмете, запиши си" на фокус днес е област Шумен. Населението в тази област е близо 150 000 души, които живеят в 10 общини. Миналата година в Шуменско са се родили 1215 деца.

Средната работна заплата е 1395 лв., доста под средната за страната. Безработицата през август е малко над 10%, а в самия областен град е много по-ниска - 3,7%.

Проблемите с обществения транспорт и липсата на свързаност между отделните населени места затрудняват ежедневието и на хората в Шуменска област. Проблемът е още по-голям за по-малките общини. Във Велики Преслав например жителите разчитат на транспорта до Шумен, където намират по-лесно работа, защото безработицата в градчето е висока.

В един от големите квартали на Шумен проблем е лошата инфраструктура. Заради чистия въздух търсенето на имоти е високо, но благоустрояването се бави. Улиците са с изронен асфалт и на места дупките са 2 на 2 метра.

Жителите на една от улиците никога не са виждали асфалт. Дъждът е отнесъл фракцията, която е била положена преди много години, за да я направи що-годе проходима.

Друг нерешен проблем от години за Шумен е неразвитият обществен транспорт. Той е концентриран в северната част на града. Там минават всички градски линии. В пиковите часове автобусите са препълнени. В южната част на града обаче автобус не се вижда с изключение на един сутрин и един вечер, което не е нормално. Половината град ходи пеша или ползва такси.

От разбити улици и тротоари се оплакват и жителите на община Велики Преслав. По тях липсват пътни знаци и ограничители на скоростта особено около детските площадки.

"Децата излизат на пътя. Някакви знаци ли ще сложат, легнали полицаи ли…Вместо да направят тези огради там, ако бяха направили покрай пътя, по-хубаво щеше да стане".

Липсата на работни места увеличава безработицата в населените места извън областния град. Вече няма предприятия, които да осигурят работа на всички хора от Велики Преслав. Едни работят в Шумен, а други са напуснали родния край, за да търсят препитание в други градове или в чужбина.

"Нямаме работни места. Наложи се да прихождаме, на Шумен да ходим да работим. И младите прихождат, няма къде да се работи. Просто трябва да се осигури на младите да останат в Преслав".

"Като цяло, наистина трябва да се открият някакви предприятия, да се открие нова работна ръка и мисля, че хората ще бъдат доста по-щастливи. Градът е страхотен".

В село Правенци питейната вода не достига целогодишно, като в същото време селската чешма тече и не пресъхва, дори в горещото и сухо време. Жителите на Правенци негодуват и заради разбитите улици. По тях вече не личи, че някога са били асфалтирани.

Репортер: Здравка Русева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диамантена изложба в София показа бижута на световноизвестни марки
Диамантена изложба в София показа бижута на световноизвестни марки
БЛС: Аптеки връщат пациенти с електронно предписани антибиотици и лекарства за диабет
БЛС: Аптеки връщат пациенти с електронно предписани антибиотици и лекарства за диабет