НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми в Разград?

кмете запиши основните проблеми разград
bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 05.10.2023
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Кои са основните проблеми на Разград, които търсят решение? Сред най-важните от тях са проблемите, свързани с демографията.

С близо 22 000 души е намаляло населението в област Разград между последните две преброявания през 2011 и 2021 година. През есента на 2021 г. в региона са живеели над 103 000 и 200 души.

За миналата година съотношението между раждаемост и смъртност е почти 1 към 3.

Родени са 773 бебета, а са починали 2138 души.

Средната брутна работна заплата за второто тримесечие е 1486 лв.

Равнището на регистрираната безработица в област Разград през август е 9,6%. Регистрираните безработни в региона са 3931.

Застаряващо и прогресивно намаляващо население са основните предизвикателства, пред които ще се изправят следващите местни управници в Разградска област. Все по-често младите напускат региона заради липсата на работа. Втори месец безработицата в Разградско се задържа почти двойно над средните за страната нива от 5,3 на сто. Анна Николова от Кубрат не вижда вариант за реализация, след като приключи майчинството ѝ.

"Сервитьорка – това е, което най-върви в Кубрат – търговски консултант, частна работа като строител. Заради това бягат хората, не могат да си плащат сметките", заяви Анна Николова.

"Няма заводи, няма нищо, абсолютно. Много е трудно. Много хора от Кубрат ги няма. Почти всичките млади са заминали в чужбина. Продължават да напускат", допълни Никола Симеонов.

"То половината град го няма вече. Все повече, който завърши 12-и клас и заминават. Някои ги викат роднини. Преобладават старите хора", коментира Здравко Добринов, строител.

"Почти всяко семейство има човек в чужбина. Например моето семейство е в чужбина", споделя Фериде, пенсионер.

Затова от кмета на Кубрат хората искат да намали безработицата.

"Трябва да осигури повече работни места за младите, за да не могат да бягат в чужбина", заяви Анна Николова.

В областния център Разград картината не е много по-различна. За отрицателния прираст там спомагат и многото въпросителни за качеството на въздуха. Затова хората търсят по-здравословни условия за живот на друго място.

Русенската екоинспекция засече чести превишения на нивата на сероводород през август в Разград.

"Сероводородът е опасен газ, замърсител на въздуха и при малки концентрации, продължително излагане може да доведе до възпаления на дихателните пътища. Особено на пациенти, които са с хронични белодробни заболявания, могат да предизвикат пристъпи, при астматици. Обикновените хора, които са по-чувствителни, могат да имат оплаквания, най-често хрема, може да има дразнене на очите. Пациенти, които имат такива хронични проблеми, е добре да стоят вкъщи", заяви доц. д-р Дора Маринова, пулмолог УМБАЛ "Медика".

От екоинспекцията твърдят, че вече е открита основната причина за неприятните миризми в Разград.

"Градска пречиствателна станция, която изпуска водите си без да са пречистени. Всъщност проблемът там са не толкова миризмите във въздуха и замърсяването на въздуха, колкото замърсяването на река Бели Лом. Установихме, че има една реакция, която се получава от две други предприятия след смесването на водите им и там ще предприемем съответно мерки", допълни инж. Цонка Христова, директор на РИОСВ - Русе.

Община Разград е изготвила идеен проект за цялостна реконструкция на изградената през 1974 г. пречиствателна станция, но се сблъсква с друг проблем. Липсата на обединение във ВиК сектора в областта пречи тя да се изгради с евросредства.

"Ако трябва, ще си вземат заем, който после да се изплати по някакъв начин, но те спешно трябва да вземат мерки. Ние няма как да я спрем, защото това значи, че градът трябва да спре да излива водите си", каза още инж. Цонка Христова.

На последното си заседание местният парламент на Разград поиска Общината да разработи план за намаляване и дори пълно ограничаване на бъдещо обгазяване с остра задушлива миризма в района. А жителите очакват това да е първият ангажимент, с който ще се заеме новият кмет на Разград.

Вижте още в репортажа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джоел Ембийд взе решение да играе за националния отбор на САЩ
Джоел Ембийд взе решение да играе за националния отбор на САЩ
След катастрофата между училищен автобус и мотор - екип психолози ще работи с децата
След катастрофата между училищен автобус и мотор - екип психолози ще работи с децата