НОВИНИ

Коалиционните партньори със заявка да изкарат пълен мандат с премиер Борисов

Александър Марков
от Александър Марков
18:15, 06.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Ден след като премиерът заяви, че е готов на вариант да се оттегли от поста, но кабинетът да продължи да работи, политическите сигнали от "Дондуков 1" са лаконични и противоречиви. Днес се състоя коалиционен съвет, след който единственият кратък коментар около съдбата на кабинета направи лидерът на НФСБ и партньор във властта - Валери Симеонов. По думите му правителството остава, премиерът Борисов - също.

Без изявления и без становища приключи Коалиционният съвет на управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти. По телефона пред "По света и у нас" Валери Симеонов заяви, че правителството няма да подава оставка и ще изкара мандата си до следващата пролет.

Заяви, че кабинетът има свои приоритети, свързани с битовата престъпност, повишаване на пенсиите и подобряване на социалните услуги. Посочи още, че кабинетът няма да се поддаде на уличен натиск.

Борис Ячев, заместник-председател на НФСБ: Оставка не се предвижда нито персонално на премиера, нито на правителството. Не се предвижда и нарушаване на парламентарното мнозинство, което в момента управлява. Преценихме след, разбира се, многочасови разговори, че това правителство не е изчерпало, първо, мандата, не е изчерпало потенциала, който има като управление, не сме изчерпали и вота, който нашите избиратели са ни дали. Има доста приоритети, които трябва да се реализират докрая на този мандат. Разбира се най-важният приоритет е справяне с икономическата криза заради COVID-19.

Вчера на провелата се конференция на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи на коалиционните си партньори да подаде оставка, а правителството да продължи мандата си до пролетта на 2021 г., както е записано в коалиционното споразумение.

Неофициално се обсъждат няколко варианта пред управляващите на 29-тия ден от антиправителствените протести. Сред тях са да бъде подадена оставка в края на септември, за да има време на Народното събрание да приеме необходимите социално-икономически мерки, които да осигурят по-меко влизане на държавата в очертаващите се кризисни зимни месеци.

Стои вариантът за незабавна оставка, предсрочни избори и служебно правителство. Премиерът вече неведнъж заяви, че не го е страх от служебно правителство на президента Румен Радев.

От Пловдив вицепремиерът Марияна Николова също коментира ситуацията.

Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма: Аз съм готова да участвам във всяка ситуация в правителството, стига да мога да съм полезна на гражданите, на хората и на бранша.

Пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев отхвърли възможността кабинетът да продължи без Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста дрогирания шофьор, прегазил жена в Самоков
Оставиха в ареста дрогирания шофьор, прегазил жена в Самоков
Има ли българска следа в трагедията в Бейрут?
Има ли българска следа в трагедията в Бейрут?