НОВИНИ

Президентът Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 06.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Стратегическият съвет към държавния глава представи първата част на проект за Национален стратегически документ за развитие на страната. Според президента Радев резултатите от работата на съвета съвпадат с исторически за страната момент, когато българите излизат от апатията и от хипнозата на пропагандата.

Президентът Румен Радев припомни, че Стратегическия съвет беше създаден с цел да изработи и представи алтернатива на сегашното управление, което държавният глава определя като време на институционален блокаж и идеен застой. Според президента българите все по-често си задават въпроса какво трябва да се направим оттук нататък, за да се гарантира демократичното развитие на страната.

Румен Радев: Пред нас е примерът на авторитарното управление на последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от PR, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията - държава на законността от задкулисните договорки.

По думите на държавния глава тази порочна система е причината за дълбоката криза днес.

Румен Радев: И мога да кажа, че върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме до говорим свободно и да провеждаме честни избори. Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция.

Стратегическият документът ще се състои от три части - анализ на състоянието на страната, причините и формулиране на предложения за излизане от ситуацията. В представената първа част председателят на съвета Александър Маринов представи анализ на социално-икономическите проблеми в страната. Нарече стратегически неуспех правителствената програма за развитие "България 2020".

проф. Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към държавния глава: Висока смъртност, лош здравен статус на нацията, ниска раждаемост, висока емиграция на трудоспособното население, задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието, драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване.

Предложенията на Стратегическия съвет ще се публикуват в социалните мрежи и на сайта на президентската институция за широко обществено обсъждане. Президентът призова всички българи у нас и по света да участват активно с мнение за изработването на стратегическия документ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли българска следа в трагедията в Бейрут?
Има ли българска следа в трагедията в Бейрут?
145 жертви след взрива в Бейрут, Макрон обеща съдействие на европейско равнище
145 жертви след взрива в Бейрут, Макрон обеща съдействие на европейско равнище