НОВИНИ

145 жертви след взрива в Бейрут, Макрон обеща съдействие на европейско равнище

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:32, 06.08.2020
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Ливанските власти дадоха срок от 4 дни да се посочат виновните за катастрофалната експлозия на пристанището в Бейрут. Ръководителите на порта вече са под домашен арест.

Броят на жертвите достигна 145 души, ранените са около 5 хиляди, десетки са в неизвестност. Международна помощ вече пристига в Ливан. Там е и френският президент Еманюел Макрон, който чу призиви да отърве страната от настоящия политически елит.

Със скандирания "Революция", "Народът иска падане на режима", "Във Вас ни е надеждата", ливанците поискаха помощта на френския лидер за сваляне на сегашния управляващ елит. Мнозина още очакват новини за липсващи близки и оценяват щетите по домовете си.

Еманюел Макрон обеща съдействие на европейско равнище за координиране на международна помощ за бившата френска колония, но подчерта необходимостта от реформи, без които "Ливан ще продължи да затъва". Конкретно той спомена енергийния и банковия сектори, обществените поръчки и борбата с корупцията.

"Гарантирам ви, че помощта няма да попадне в корумпирани ръце. Ще предложа на всички лидери нов политически пакт", заяви Макрон.

Френският президент констатира икономическа, политическа и морална криза в Ливан. Международни правозащитни организации призоваха за независимо разследване на експлозията.

СНИМКИ: БГНЕС

Страната преживява най-тежката си криза след края на Гражданската война през 1990-а. Ливан тази година обяви дефолт по държавния дълг, националната валута се срива, разразиха се антиправителствени протести, има чести спирания на тока и водата. Болниците и преди бяха претоварени заради COVID-пандемията.

"Знам, че всички мои връстници вложиха усилията си в тази страна, вместо в чужбина, решиха да останат тук, с народа си. Сега вижте какво стана, връщаме се назад със 100 години. Ако бяхме по-млади, щях да замина за друга страна и да работя за нея.", коментира Джеф Мрад, който е служител на автомобилна компания.

Освен Франция, помощ изпращат Евросъюзът, редица европейски страни, Русия, Турция и държави от Персийския залив. Един от първите инциденти с амониев нитрат е в Опау, Германия през 1921-ва година.

През 1947-ма норвежки кораб, натоварен с химикала, експлодира във френския град Брест. През 2001-ва 31 души загиват при взрив в Тулуза. През 2013-а 15 души стават жертва на умишлен палеж в американски торов завод в Тексас.

Американският президент Доналд Тръмп призна, че случилото се в Бейрут може да е инцидент, след като по-рано го нарече "ужасен атентат".

"Мога да ви кажа, че каквото и да се е случило, е ужасно, но не знаят какво е. Още никой не знае", каза Тръмп.

Ирак започна проверка на собствените си запаси от взривни вещества, за да избегне драма като в Бейрут.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко (ОБЗОР)
Президентът Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко (ОБЗОР)
Цените на хранителните стоки в света растат
Цените на хранителните стоки в света растат