НОВИНИ

Коалиционният съвет е решил за премахването на палатковите лагери

Александър Марков
от Александър Марков
11:21, 07.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Решението за премахване на блокадите в София и страната е било взето на Коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ. Според вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обаче въпросът е само обсъден.

По думите на Валери Симеонов, на съвета са обсъждани всякакви варианти за продължаване на управлението оттук нататък. В крайна сметка партньорите решиха кабинетът с премиер Бойко Борисов да изкара пълен мандат до пролетта на 2021 г.

Коалиционните партньори са решили палатковите лагери и блокади в София и страната да бъдат премахнати, за да не се стигне до малка гражданска война, аргументира се Валери Симеонов.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ: Не може правата на двумилионна София и на триста-четиристотинхиляден Пловдив и Варна да бъдат нарушавани. Не могат да се черпят политически ползи от такъв уличен тероризъм.

Красимир Каракачанов, обаче, отрече Коалиционният съвет да е взел решението за премахване на палатките.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, лидер на ВМРО : Какво значи да има предложение? Има закони в тази държава. Има закон. Законът е ясен. Мога да кажа, че е обсъдена ситуацията със затваряне на улици и слагане на палатки, но никой не е казал - сега, след 15 минути. Казвам ви го като вицепремиер по сигурността.

Вaлери Симеонов коментира и снощното замеряне с яйца и домати от протестиращи по централата на НФСБ в София.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ: Една доста срамна сцена, бих я коментирал като проява на хулиганство, на агресия.

На съвета са обсъждани всякакви варианти пред правителството.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ: Проиграхме всички варианти, как той си подава оставката, как някой друг поема и т.н. до варианта служебно правителство. Няма как да не си дадем сметка за евентуалните рискове и последици от тези наши решения.

В крайна сметка са се обединили около решение - кабинетът и този състав на НС да довършат мандата.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ: Да хвърляме държавата в предсрочни избори е безсмислено. Тия, които ламтят за власт, да бъдат така добри да поизчакат шест месеца, да заповядат да се явят на редовни избори.

Красимир Каракачанов отрече да е убеждавал премиера да подаде оставка.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, лидер на ВМРО: Вие мислите ли, че някой може да накара Борисов да направи нещо, което не иска, или пък мен да ме накара някой да направя това, което не искам?

Каракачанов призова протестиращите към мирни демонстрации.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, лидер на ВМРО: В края на краищата ние или сме правова държава, или не сме. Ако протестиращите говорят за законност, ред и демокрация - би следвало и те да спазват законите, а не точно обратния пример. Така че какво означава някой да иска да прави, каквото си иска, не е нормално.

Каракачанов отхвърли и сценария, предложен от Томислав Дончев, кабинетът да подаде оставка през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят Стара Загора-Хасково вече е отворен за движение
Пътят Стара Загора-Хасково вече е отворен за движение
НСИ: Хората очакват труднoсти до края на годината
НСИ: Хората очакват труднoсти до края на годината