НОВИНИ

Кога и как ще започнем да събираме разделно повече отпадъци?

До три години Столичната община ще удвои контейнерите

Алекс Донев
от Алекс Донев
07:43, 23.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Столична община иска да засили разделното събиране на отпадъци на територията на града. По този начин управляващите се надяват да се намали боклукът в металните контейнери, който се обработва трудно и скъпо. Вчера екип от управляващите представи публично тази идея.

Как обаче ще бъде осъществена тя, какво ще ни струва и колко време ще отнеме, за да се случи?

"Предвиждаме следващите три години броят на сегашните точки, където има контейнери за разделно събиране, да бъде удвоен", заяви в "Денят започва" Надежда Бобчева, зам.-кмет по екология на СО.

Към този момент броят им е около 3000, а след три години трябва да бъдат 6000, което не означава, че сивите контейнери за общ отпадък ще намалеят като бройка.

"Броят на сивите е 92 00, така че можете да видите драстичната разлика между тези, които са за разделно събиране и тези за отпадъка от бита", каза Надежда Бобчева.

От Столична община допълниха, че трицветният модел на контейнерите за разделно събиране е доста по-ефективен. В районите, в които има разположени от този модел, количеството на събраните отпадъци е в пъти по-голям, отколкото в местата, на които има от двуцветния модел. От СО посочиха, че в центъра на столицата има трудност при разполагането на допълнителни контейнери, поради липсата на достатъчно място.

"Наред с увеличаването на броя на контейнерите, искаме да променим и самият начин, по който изглеждат самите контейнери".

Тя допълни, че е време да се научим да гледаме на отпадъка като ресурс.

"И колкото повече точки имаме, за да го събираме разделно, би означавало да се събира повече ресурс и той да бъде по-чист".

Вижте повече в прякото включване на Алекс Донев



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И република Северна Македония в капана на огнената стихия
И република Северна Македония в капана на огнената стихия