НОВИНИ

Кой е Иван от Колизеума?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:15, 30.06.2023
5643
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Българин е човекът, който върху стена на Колизеума издълба името си и това на своята приятелка. Видеото светкавично обиколи социалните мрежи. Иван и Хейли и числото 23 стои изписано с латински букви върху 2000-годишния паметник на културата. Освен възмущение деянието на Иван от Ловеч предизвика и заканата на италианските власти - да глоби Иван с 15 000 евро. За такова нарушение се предвижда дори затвор от 5 години.

Многозначителната усмивка се оказва на Иван Хокинс или Иван Димитров - българин в Англия. 8 години след като футболистът Благой Георгиев направи същото и беше силно критикуван, епизод втори с българско участие вече е тук. И това предизвика лавина от реакции. Първо на министъра на културата в Италия.

27-годишен българин с британско гражданство осквернил Колизеума (ВИДЕО)

"Смятам за изключително сериозно, недостойно и непристойно поведение това, че един турист би осквернил едно от най-известните места в света - Колизеума, за да издълбае името на приятелката си върху него. Надявам се, че човекът, който е направил това, ще бъде наказан според нашите закони", заяви Дженаро Санджулиано.

Не е ясно какво следва оттук нататък за Иван и дали властите на Италия са се свързали с него. Публично известни са четири неща - той е фитнес инструктор, от Ловеч, живее в Бристол. А четвъртото, с което ще бъде запомнен, провокира и кмета на Рим да се изкаже в Туитър.

"Наистина е нецивилизовано и безсмислено да се осквернява с ключове Колозеума - символ на Рим и обект на световното наследство. Остро осъждаме това варварско поведение, което обижда целия град и целия свят", заяви Роберто Гуалтиери, кмет на Рим.

Иван едва ли е осъзнавал, че този надпис може да му струва 15 000 евро. И все пак - историята помни, че той не е първият българин, поискал да постигне безсмъртие като рисува върху паметници на културата. Поклонници на самия Божи гроб в Йерусалим разказват, че ги посреща надписа "Петко Копривщица". От 19-и век. А само преди 5 години Хирошима осъмна с надписa Локо София върху мемориала на жертвите от ядрената атака. Надписи на нецензурен български са се появявали върху табела по пътя Ел Камино, върху катедралата във Флоренция и върху крепостното оръдие в Мароко. Тях не можем да ви покажем. С неизвестен автор са, но без съмнение - българин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Славов оспори пред ВАС избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор
Министър Славов оспори пред ВАС избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор
Иван Петков и Украйна ще играят за място във Волейболната Лига на нациите за жени през 2024-а година
Иван Петков и Украйна ще играят за място във Волейболната Лига на нациите за жени през 2024-а година