НОВИНИ

Нидерландия чака доклада за България за върховенството на закона, за да реши за Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:29, 30.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нидерландия чака доклада за България за върховенството на закона, който Европейската комисия ще представи в първата седмица на юли и въз основа на заключенията в него, ще реши дали ще ни пусне в Шенген. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков в Брюксел, където участва в срещата на върха на лидерите от ЕС.

Вижте и още във включването на Десислава Апостолова.

Нидерландия и Австрия ще променят позицията си за Шенген, ако успеем да убедим обществеността в тези две държави и спечелим доверието им, смята Николай Денков. В случая с Нидерландия очакванията са това да стане по-лесно, отколкото с Австрия. Виена обвързва приемането ни в Шенген със защитата на външните граници на ЕС.

“Разбрахме се с австрийския канцлер за посетя Австрия възможно най-скоро, въпреки че имаше скорошни визити, за да представим резултатите от пилотния проект, който започна през март от предишното правителство и трябва да го развием още повече и също така да договорим, ние имаме предварително съгласие, как да се включат техни експерти - граничари, митничари да дойдат на границата, за да се уверят на място какво правим ние и съответно да споделят и опит, който имат в тяхната граница с други държави”, заяви Николай Денков.

Срещата на върха приключи без заключения за миграцията заради Унгария и Полша, които не са съгласни с вече приетите промени в Пакта за миграцията. Те предвиждат страните, които не искат да приемат мигранти, да плащат на останалите обезщетения от 20 000 евро на човек. Останалите държави и Еврокомисията обаче са доволни от промените в политиката за миграцията, област, в която години наред имаше пълен застой.

“Третият елемент, който искам да подчертая, е укрепването на външните граници и подобряването на управлението им и граничните процедури. В тази връзка имаме два пилотни проекта - в България и Румъния, които се осъществяват с подкрепата на ЕК, но и с Фронтекс, Европол и Европейската агенция по убежищата. Тези проекти са готови да работят и се надявам, че те ще бъдат използвани като пример за добра практика и по други външни граници на ЕС”, заяви Урсула фон дер Лайен.

“По отношение на миграцията има много сериозен акцент - нов, свързан с това, че трябва да се направи всичко възможно да се задържат мигрантите в страните, от които идват извън ЕС. Така че ако може да не спорим вече как да се преразпределят, а да не влизат в ЕС. Споразумението с Турция, колкото и трудности да имаше с него, в края на краищата свърши работа, така че идеята е ЕС да сключи споразумение и с други държави. Знаете, че фон дер Лайен и още двама еврокомисари посетиха Тунис, за да предложат подобен пакет за задържане на мигрантите извън границите на ЕС”, заяви Николай Денков - министър-председател на България.

По отношението на Украйна европейските лидери останаха единни и обещаха за продължат финансовата и военната помощ за страната. Според белгийския премиер Александър Де Кро печалбите от замразените руски активи в Европа могат да осигурят 3 милиарда евро годишно за възстановяването на Украйна.

Денков е поставил въпроса за розовото масло в Брюксел

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлинно шоу край крепостта "Баба Вида"
Светлинно шоу край крепостта "Баба Вида"
Макрон свика второ заседание на кризисния щаб заради размириците във Франция
Макрон свика второ заседание на кризисния щаб заради размириците във Франция