НОВИНИ

Росен Желязков разговаря с председателя на македонския парламент

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:58, 30.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Ключът към развитието на добросъседски отношения между София и Скопие, е да се гарантират правата на българите с вписването им в Конституцията на Република Северна Македония. Това заяви председателят на парламента Росен Желязков на среща с македонския си колега Талат Джафери, която се проведе в рамките на международна конференция в Испания.

Парламентарната демокрация, която обединява всички страни-членки в ЕС е най-голямото достижение на цивилизацията в момента - това заяви председателят на парламента Росен Желязков в Международния ден на парламентаризма.

"Борбата с всички предизвикателства, които ни съпътстват през последните години - различните кризи - ковид, мигрантски кризи, войната в Украйна, всъщност трябва да намерят своето решение пред волята на народите в държавите членки на съюза, което минава през националните парламенти", заяви Росен Желязков.

Душата на Европа е демокрацията - с тези думи кралят на Испания се обърна към председателите на парламенти.

"Изправени пред атаката срещу европейските ценности, причинена от руската инвазия в Украйна, парламентите на Съюза показаха не само солидарността си с украинския народ, но и волята си да се обединят в защита на принципите, които ни правят европейци", заяви Н.Пр. Фелипе VI - крал на Испания.

Председателят на Народното събрание разговаря с със своя колега от Република Северна Македония. Пред Талат Джафери той е заявил, че гарантирането на правата на българите в Република Северна Македония с вписването им в Конституцията на страната е ключът към развитието на добросъседски отношения между двете страни.

"Ние очакваме от тях в най-скоро време - в рамките на тази година, така както е поет вече ангажимент пред ЕК и така както трябва мониторингът и скринингът за изпълнението на напредъка за асоциирането на Северна Македония и началото на преговорите да се случат в рамките на обозримия конституционен срок - това са при следващите 4 - 5 месеца, така щото най-късно към ноември месец комисията да отчете напредъка и да започнат преговорите. Затова трябва да се потушат напреженията по оста - вътрешно политически битки, които имах една платформа и това е антибългарската риторика, за да може малките камъчета да не обърнат колата, за да има перспектива за народите", заяви Росен Желязков - председател на Народното събрание.

Росен Желязков изтъкна, че разчита на испанското председателство да ни приемат заедно с Румъния в Шенген.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд поднови тренировки след лагера в Банско, Антоан Бароан се присъедини към групата
Ботев Пд поднови тренировки след лагера в Банско, Антоан Бароан се присъедини към групата
Проекти за река Дунав и Община Бургас са сред отличените в инициативата "Нов европейски Баухаус"
Проекти за река Дунав и Община Бургас са сред отличените в инициативата "Нов европейски Баухаус"