НОВИНИ

Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?

Представителите на двете крила на ДПС пазят място пред Централната избирателна комисия. Още един сюжет генерира напрежение - съставът на районите избирателни комисии

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:50, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Представителите на двете крила на ДПС пазят място пред Централната избирателна комисия, за да бъдат символично първи на регистрацията за изборите, която започва в 9:30 утре. И двете формации твърдят, че са дошли преди другите.

Двете крила на ДПС чакат пред ЦИК в надпревара да регистрират партията за вота.

Кой ще влезе първи физически е само първата стъпка. Важно е и кой има всички нужни документи. И при спор - какво ще каже съдът.

Още един сюжет генерира напрежение - съставът на районите избирателни комисии. Очертава се, че ЦИК в повечето области ще го определи служебно. Двете ДПС-та на много места настояват за една и съща позиция в комисията, което противоречи на закона.

Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК? И по тази тема двете ДПС-та днес бяха на различно мнение. Групата около Пеевски казва, че пази входовете от петък.

"От петък вечерта, към 20:00 часа, нашите младежи от ДПС – Ново начало сме пред всички входове на парламента, вътре се помещава ЦИК. Символично пазим първото място", заяви Радослав Ревански, ДПС.

Хората на Доган също символично "заеха" първо място.

"Днес се настанихме необезпокоявани, без конфронтации и без присъствието на други политически партии, субекти или хора, които се представят като някакви алтернативи или реплики на ДПС", допълни Валентин Тончев, ДПС.

Кой ще регистрира "автентичното" ДПС утре всъщност зависи от ЦИК и при евентуално обжалване - от Върховния административен съд. Те трябва да се произнесат коя от двете формации има всички документи, нужни за регистрацията.

"Има едно ДПС, има един лидер на парламентарна група и той се казва г-н Делян Пеевски. Останалите са независими народни представители", коментира Радослав Ревански.

"Утре ще се регистрираме самостоятелно за вота заедно с нашия председател Джевдет Чакъров и заместник-председател, ние сме първи по ред и първи по място и ще се регистрираме първи на предстоящите избори", добави Валентин Тончев.

В късния следобед от пресцентъра на ДПС - Доган беше изпратено обръщение от името на Централното оперативно бюро към партиите от 50-ото Народно събрание. В него се заявява, че е необходимо категорично дистанциране на българската политическа класа от Делян Пеевски.

Днес беше крайният срок, в който областните управители трябваше да проведат консултации за състава на районните избирателни комисии.

В почти цялата страна ще се наложи ЦИК да назначи съставите служебно, тъй като не е постигнато съгласие между партиите.

В София служебно назначение ще има и в трите районни комисии. В Благоевград спорът беше между двамата представители на двете ДПС-та, като всеки твърдеше, че е легитимният.

"От Движението за права и свободи напълно очаквано дойдоха двама представили с абсолютно валидни пълномощни към днешния ден, които направиха съответно предложения за заместник-председатели на РИК, което само по себе си също не може да се подкрепи и така да бъде изпратен протокол за решение към ЦИК, защото няма такъв случай, в който от една и съща партия да бъдат предложени две личности за заместник-председател", заяви Георги Динев, областен управител на Благоевград.

В Пловдив също не определиха състав на РИК заради аналогичен спор за позиции. Във Варна не успяха да постигнат съгласие.

"Спокойно преминаха единствено с предварителната уговорка за подписване на протокола с възражение. И всеки един от тях направи предложение за членове на районната избирателна комисия", каза още проф. Андрияна Андреева, областен управител на област Варна.

Най-спокойно е протекъл изборът на нов състав на РИК в Русе - един и същи човек е посочен като представител в комисията и на двете ДПС-та.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колоездачи от цялата страна и от чужбина участваха в 11-ото издание на едно от най-трудните Ендуро състезания в България (ВИДЕО)
Колоездачи от цялата страна и от чужбина участваха в 11-ото издание на едно от най-трудните Ендуро състезания в България (ВИДЕО)
Нова победа за Венсан Компани и Байерн Мюнхен в Бундеслигата
Нова победа за Венсан Компани и Байерн Мюнхен в Бундеслигата