НОВИНИ

Кои кандидати се включват в изборната надпревара в Пловдив

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 24.09.2023
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

Три кандидатури за кмет на Пловдив бяха представени официално днес - на ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН.

Битката в Пловдив: ГЕРБ издигнаха Костадин Димитров, а ИТН Станислав Балабанов

Все още се попълват последните парчета на предизборния пъзел от кандидати за кметския стол. Възможно е техния брой да надхвърли двадесет. Новината от днес е, че дълго чаканата номинация на кандидатът на ГЕРБ за Пловдив вече е ясна. Костадин Димитров – три мандата кмет на район „Тракия“ влиза в надпреварата като капитан на голям отбор от претенденти.

Претенденти и за районни кметове и за общински съветници половината от които са съвсем нови млади лица на терена на местната власт. Известните вече кандидати за кмет Ивайло Старибратов на коалицията ПП-ДБ и на ИТН Станислав Балабанов също бяха легитимирани днес като участници в предизборната кампания.

Все още остава въпросът дали настоящия кмет Здравко Димитров ще се кандидатира за втори мандат. Бойко Борисов днес му благодари за работата. И още един въпрос, отговорът на който обаче е на 150 километра от Пловдив - кой е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София. По думите на Бойко Борисов и това ще стане ясно, но утре. Обобщението от един политически горещ пловдивски ден вижте в репортажа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спази своя обичай - отново дойде в Пловдив за да съобщи лично името на кандидата за кмет, който партията издига. И представи Костадин Димитров като тих и на пръв поглед мълчалив човек.

"Което може би е достойнство в днешно време , но много добре работещ", каза Борисов.

Номинацията на Костадин Димитров е заявката на ГЕРБ, с която партията очаква доверие от пловдвичани. Затова Бойко Борисов насърчи всички свои кандидати по време на предизборната кампания повече да показват отколкото да убеждават с думи. И акцентира върху направеното по водния цикъл на града, стадионите, спортните зали и пътищата.

"Бих дал съвет на колегите да водят позитивна кампания – да показват направеното. Пловдив е интелигентен град. Пловдив са хора, които могат да мислят с главата си. Три години се нагледаха, могат да направят разликата. Последните три години, за Пловдив от страна на държавата – нищо", каза лидерът на ГЕРБ.

"По-голямото доверие, което трябва да спечелим е доверието на пловдивчани – бъдете сигурни, ние ще си го подредим града, ще го изчистим. С моя отбор вече изготвяме програмата и мисля, че тя ще е впечатляваща", каза Костадин Димитров – кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив.

От коалицията ПП – ДБ също представиха своя кандидат за пловдвиски кмет. На официална церемония Ивайло Старибратов прие номинацията като отговорност за по-добро образование, дигитализация и модерен град.

"Човек,който е общественик преди да стане политик,това беше един от големите критерии които ние гледахме за да изберем следващия кмет на Пловдив и аз съм сигурен, че Ивайло Старибратов ще бъде следващия кмет на Пловдив", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Какви са целите на кандидатите за кметове на Пловдив и Варна, издигнати от ПП-ДБ?

"Аз имам един единствен приоритет и това е да направим по- добър живота на пловдивчани и този живот да бъде по-лек и по- смислен", посочи Ивайло Старибратов.

И от партия „Има такъв народ“ регистрираха своята листа в общинската избирателна комисия. С кандидат за кмет на Пловдив Станислав Балабанов.

"Ако пловдивчани гласуват доверието си на нас и на ИТН от първия ден аз лично ще работя в името на това да питам пловдивчани за всичко, което се случва в града, а именно чрез местни референдуми- най-после пловдивчани да взимат решенията", увери Балабанов.

В кметската битка за Пловдив всички парламентарно представени партии издигат свои кандидати. От партия „Възраждане“ залагат на депутата Ангел Георгиев, а от БСП номинират архитекта Костадин Палазов. Сред останалите претенденти се открояват Славчо Атанасов – кандидат на коалицията „Съединени за Пловдив“, която събира 7 политически партии и две нови лица: Веселин Костов – председател на сдружение „Браво, Пловдив“ и журналистът Руси Чернев. Все още остава въпросът – дали и как настоящия кмет Здравко Димитров ще се кандидатира за втори мандат. Както и кой е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София.

Борисов: Ще съобщя кандидата за кмет на София, когато си отида в столицата

„Имам шест много добри кандидати“., каза Борисов.

Изборът за кандидат – кмет на столицата от ГЕРБ ще бъде оповестен утре - обеща в Пловдив Бойко Борисов.

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите арменски бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения
Първите арменски бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения
Левски София спечели силния волейболен турнир в Нови Сад
Левски София спечели силния волейболен турнир в Нови Сад